„Hemija“ u službi mušičara

„Hemija“ u službi mušičara

„Hemija“ u službi mušičara

Ko god je išao na mušičarenje sa mušičarima primetio je da oni povremeno nekim sredstvima koje čuvaju u bočicama ili sprejevima prskaju muhe ili strune i najlone.

Došlo je vreme da se na Mušičaru piše malo i o njima!

Grubo ih delimo u tri grupe:

– Hemijska sredstva za tretiranje mušica (imitacija)
– Hemijska sredstva za tretiranje struna i najlona i
– Ostala hemijska sredstva

Posebnu grupu predstavljaju hemijska sredstva koja se koriste kod izrade imitacija (lakovi, UV lakovi, head cement, voskovi, lepila, boje, flomasteri, …), ali o tom u drugom tekstu.

Hemijska sredstva za tretiranje mušica se prave kao tečnosti (ulja), raspršene tečnosti (sprejevi), praškovi ili masti. Pakuju se u male bo(či)ce do maksimalno 100ml, češće 50ml ili još manje 1 fl.oz – oko 30ml. Praškovi koji su higroskopni se čuvaju u kutijicama u koje se ubacuju mušice, koje se protresu i nakon vađenja iz kutijice su opet potpuno suve. Masti se pakuju u male kutijice metalne ili plastične, te tube.


Mušičari ih nose u džepovima prsluka ili torbica, ili vise na ogrlicama, prslucima ili torbicama.

Hemijska sredstva za tretiranje struna i najlona se dele u dve grupe, one koji poboljšavaju plivanje i one koji poboljšavaju tonjenje. Jako je bitno da struna bude čista. Plivajuće strune (F – floating) mažemo da bi bolje plivale, a za tonuće strune (S – sinking) se koriste sredstva za čišćenje i odmašćivanje struna.

 

U ostala hemijska sredstva spadaju razni preparati za osvežavanje jakni i kombinezona (Revivex, …), sredstva za cokule, sredstva za čišćenje pribora (štapova, čekrka, …), lepila za popravke, razne vrste maža kao zaštita od sunca u vidu krema, losiona i sprejeva, … i hemijska sredstva koja se koriste kod izrade imitacija.

 

Svi mi koji se bavimo mušičarenjem moramo imati barem neko od ovih gore pobrojanih sredstava koje ćemo koristiti tokom našeg ribolova ili boravka na reci!

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Dodatak – floatant u spreju Cormoran 50ml, odličan je!

Cormoran Silikonspray – Floatant Fly Spray

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*