Guverner muha

Guverner muha

Governor Fly Wet Fly

U mušičarskoj literaturi muha sa dodatkom krila je poznata kao Guverner (Governor) i pravila se kao mokra muha. Postoje razne varijante, ali je u osnovi telo rađeno od paunovih isperaka sa dodatkom crvene vunice ili svile u repu (tag). Noge su bile od braon pera, a krila od ćurkinog pera. Osnovni konac crni!
Imitirala je više vrste insekata i jedno vreme bila jako popularna. Radila se na udicama za suve muhe od #10 – #2

Originalna verzija Guverner mokre muhe sa:http://traditionalflies.com/images/wetpost1930/Governor.html
Tag: Scarlet floss
Body: Peacock herl
Hackle: Brown hen
Wings: Brown turkey

Guverner originalna verzija

Guverner sa tamnijim krilima

Sa: https://hatchesmagazine.com/blogs/Hatches/2012/02/02/ray-bergman-collection-139-governor/

Guverner je bio popularan lokalni obrazac u mojoj rodnoj regiji Villiamsport u Pensilvaniji. Imao sam ih u svojoj kutiji za muhe dok sam bio u srednjoj školi. Dobar je bio tamniji obrazac, a tijelo paunovog perja najvjerovatnije ima neke veze s tim. Takođe je bila omiljena noćna muha za ribolov potočne pastrmke (brown trout) i za to smo ih vezali i lovili većinom u veličinama 2 i 4.

Tip: Scarlet floss
Tail: None
Ribbing: None
Body: Peacock herl
Hackle: Brown
Wing: Dark brown mottled turkey

Original: The Governor was a popular local pattern in my home region of Williamsport, Pennsylvania. I had in them in my fly box when I was in high school. It is a good dark pattern, and the peacock herl body most likely has something to do with that. It was also a favored night fly for brown trout fishing; for that we tied and fished them mostly in sizes #2 and #4.

Guverner varijanta

Na našim prostorima ExYu opisao ju je Mersad Rajić kao Paunku

Paunka (Paunovo pero) – Izvod iz teksta http://www.musicar.rs/tradicionalne-banjalucke-musice-iv/ Mersada Rajića

Prije nego se osvrnem na kasniji period u razvoju mušica ne bih trebao preskočiti jednu od vrlo značajnih i cijenjenih mušica iz tog razdoblja. To je vrlo jednostavna mušica za uraditi i za njenu izradu je bilo potrebno imati malo konca, pero iz paunovog repa i naravno nogice bilo kakvog horoza. Ova je mušica bila poznata kao Paunovo pero ili Paunka.

Paunka Mersad Rajić

Ovu mušicu napominjem zbog toga što je bila vrlo efikasna u ljetnom periodu. U vrijeme toplih i sunčanih dana juna, jula i augusta, preko dana, se uvijek mogao uhvatiti krupan lipen kojem nije bilo mrsko da se izdigne sa dna rijeke za ovom mušicom. Po nekim izvorima koje sam kasnije pronašao i pročitao ova mušica imitira svakog insekta; običnu zelenkastu muhu, pauka i sve crne bube što se motaju obalom rijeka i koje nesretno upadnu u vodu i tako postaju hrana na ribljoj trpezi. U mušičarskoj literaturi slična mušica sa dodatkom krila je poznata kao Guverner. Koliko je meni poznato za efikasnost paunovog pera za izradu mušica znali su još prije 500 godina, jer u svojoj knjizi „The Treatyse of Fyssynge“ Dame Juliana Berners za mjesec Maj preporučuje mušicu sa nazivom „The black leaper“ (Crna poskaka – ovo je moj slobodan prevod) koja koristi crnu vunicu i perce iz fazanovog repa. U našim krajevima ovo je bila veoma poznata i lovna mušica, a mi smo motali ovu mušicu kao varijantu palmerice ili suhe mušice, tj. bez krila. Mislim da je zbog svoje efikasnosti u ljetnom periodu i ova mušica zaslužila da se uvrsti u red bosanskih tradicionalnih mušica i bilo koja izvedba se danas radi, mokra ili suha, paunovo pero zbog svoje karakteristične svjetlucavosti i koloričnosti, predstavlja primamljiv zalogaj lipenu i pastrmki.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*