Gusenice svilene bube u zdravstvu

Gusenice svilene bube u zdravstvu

gusenice svilene bube web

Gusenice svilene bube u zdravstvu
Kako gusenice mogu da pomognu vašem zdravlju?

Gusenice koji gamižu po biomedicinskoj laboratoriji Dejvida Kaplana na Univerzitetu Tafts nisu štetočine. One su suštinski važne u procesu brzog zarastanja slomljenih kostiju. Proteinsko vlakno, koje gusenice svilene bube ispredaju u čaure, pretvara se u šrafove i pločice, koji drže kosti sastavljene.

Svileni šraf istraživači sa Univerziteta Tafts i iz Medicinskog centra Bet Israel Dikones dizajnirali su kao alternativu tradicionalnim čeličnim šrafovima i pločicama od legure titanijuma, koji, onako čvrsti, često pritiskaju kost i tkivo, ometaju rendgenske zrake i potrebna je hirurška intervencija da bi se uklonili.

Svila se, s druge strane, razlaže u telu, što otklanja potrebu za potonjim hirurškim intervencijama. „Ona poseduje dobru mešavinu svojstava, baš onakvu kakva je potrebna”, kaže Kaplan, koji je biomedicinski inženjer. Istovremeno je čvrsta i savitljiva. Napredni inženjering može da stvori svilene šrafove koji traju od samo nekoliko časova do nekoliko godina.

Pacovi su bili prvi zamorčići. Verovatno će se sledeći testovi vršiti na ljudima. Jedna od prvih primena bi mogla da bude na polju facijalne rekonstrukcije kod dece, kojima šrafovi koji nestaju mogu da budu od koristi za kosti koje još rastu.

Nacionalna geografija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*