Gurgler

Gurgler

gurgler web

Gurgler

Gurgler je kreacija bostonskog vezača mušica, Džeka Gartsajda (Jack Gartside). Kao što je slučaj sa većinom Džekovih mušica, karakteristika ove kreacije je jednostavnost, kako u procesu vezivanja, tako i u izboru materijala. Sa Gurgler-om sam se susreo po prvi put na jednom od bostonskih mušičarskih sajmova, pre desetak godina.
Džek je tom prilikom sa uobičajenom nonšalantnošću okupljnim vezačima demostrirao vezivanje ove interesantne površinske mušice. Njegove prve verzije koristile su marabu pero kao rep, umesto bakteila.
Iako je Gartsajd dizajnirao ovu mušicu za lov strunama neutralne plovnosti (oznaka „Intermediate“), upada u oči „usna“ od pene koja je najprepoznatljiviji deo mušice i sugeriše njenu upotrebu u gornjim slojevima vode. Plivajuće i sporotonuće strune maksimalno dovode do izražaja rad Gurgler-a, mada se on može uspešno koristiti i sa strunama koje brže tonu, kao podvodna imitacija ranjene ribice. Prezentovan na ovaj način, u kombinaciji sa kratkim predvezom, Gurgler postaje ubojita sugestivna imitacija za lov basa ili štuke na dubljim zatravljenim lokalitetima.

Šta ova mušica imitira?
Može se reći sve i svašta! Gurgler je atraktor u pravom smislu i najbolje je prepustiti ribama da odgovore na ovo pitanje. Njegov tvorac tvrdi da je na ovu mušicu ulovljen veliki broj ribljih vrsta – od pastrmke do barakude.

Moje observacije u vezi Gurgler-a:
1. Pošto se najčešće koristi kao površinska mušica (ili neposredno pod površinom), boja mušice nije bitna – ribu privlači pljuskanje i buka koju stvara usna Gurgler-a;
2. Gartsajd gotovo uvek koristi udice sa dugim vratom za vezivanje Gurgler-a. Pored njih, u poslednje vreme najčešće upotrebljavam spinnerbait („wide-gap“) udice, poput Gamakatsu modela na slici. Udice dugog vrata su naročito zgodne kada se love zubati predatori, jer bolje čuvaju predvez;
3. Originalna verzija koristi palmerovano belo ili grizli pero (preko pene) kao nožice. Svetlucavi sintetički šenil (estaz, ice- chenille) je dugotrajnija i praktičnija opcija. Za simuliranje škrga, obojite šenil ispred okca udice crvenim vodootpornim markerom;
4. Vežite Gurgler sa dužom usnom (ali ne predugom – u protivnom mušica će početi da uvrće predvez pri bacanju). Po potrebi, ona se na vodi lako skrati makazama, ili skoro sasvim odstrani. Na taj način dobijate slajder – imitaciju koja pravi malo buke i klizi po površini. Predatori po mirnom vremenu preferiraju ovu varijantu, kada previše pljuskanja može da uplaši ribu;
5. Prednost Gurgler-a nad tradicionalnim poperima je njegova aerodinamika. Drugim rečima, veliku mušicu bacaćete bolje lakšim štapom u poređenju sa tradicionalnim poperom istih dimenzija;
6. Ako vezujete Gurgler-e za lov basa, nije loše dodati nekoliko silikonskih trakastih nožica uz one palmerovane. One daju mušici dodatnu pokretljivost i akciju, a lako se odstrane, ako je potrebno. Pena na leđima traje duže ako se premaže sa nekoliko slojeva laka za nokte. Naročito je dobar lak koji u sebi sadrži najlon;
7. Iako je Gurgler krajnje jednostavna mušica, bitno je da se pena, prilikom pričvršćivanja za vrat udice, segmentiše koncem na 4-5 jednakih delova. Preko njih se zatim namotava pero ili šenil. Na kraju, preostali deo pene presavijemo, učvrstimo kod okca udice i tako formiramo usnu. Gartsajd često prevuče malo svetlucavih lameta iz repa preko pene na leđima, pri formiranju usne i završnog čvora (mušica tako dobije „flashback“). Lamete štite penu od mogućeg zasecanja koncem. Upotreba super lepka u fazama vezivanja je uvek dobra ideja i doprinosi dugotrajnosti mušice.

U poslednjih nekoliko godina Gurgler doživljava veću popularnost, pre svega zahvaljujući pohvalama koje je dobio u štampi i na Internetu, od mušičarskih veterana sa Zapadne obale SAD, Den Blentona i Li Haskinsa.
—————————————————-

Gurgler – ov dizajn sa povrnutom usnom od pene se može primeniti na različitim mušicama: od emerdžera tularaša, pa do plivajućih imitacija voluharica i leminga.
Na slici dole je i jedna moja verzija plivajuće kozice za lov u moru, bazirana na Gurgler ideji. Mušica ima nožice u klasičnom Gurgler stilu (grizli petao), telo je dabirani lite-brite, oči nagoreli najlon a rostrum/rep je sintetička dlaka i svetlucave lamete. Realistična obojenost postignuta je marker flomasterima.
Sa malo mašte i eksperimentisanja moguće je stvoriti čitav niz efikasnih imitacija, baziranih na ovoj jednostavnoj ideji.

Kozica gugler web
Kozica gurgler

 

 

Vladan Milenković
Uz dozvolu autora sa flyfishingunlimited.tripod.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*