Grčevi u nogama

Grčevi u nogama

05SMCRAMPS_1445533eGrčevi u nogama

Gotovo da nema osobe koja nije doživela grč u nekom trenutku u svom životu… Evo šta da radite ako vam se to ponovi… Neki imaju sreću pa se ne sreću često sa ovim problemom, međutim kako postajemo stariji oni postaju uobičajna pojava.

Grčevi u nogama sa kojim se i najčešće borimo dešavaju se iz sledećih razloga: nedostatak tečnosti, povrede, deformacije mišića, ili je duži period noga u istom položaju.

Problem sa cirkulacijom krvi takođe može da izazove grč i jake bolove u nogama, međutim uzroci su još brojniji, pa pogledajte šta još može da uzrokuje ovaj neprijatan osećaj.

Drugi uzroci mogu biti dijabetes, smanjen nivo kalijuma, Parkinsonova bolest, pojedini lekovi, alkohol i previše kofeina ili avitaminoza.

Jedna specifična grupa grčeva prouzrokovana je vežbanjem, a to su takozvani EAMC (exercise-associated muscle cramping) i sportisti su prvi na udaru kada su ovi grčevi u pitanju.

Ovo je i logično jer poznato da se ova grupa grčeva uglavnom javlja za vreme treninga izdržljivosti, kada je uloženi napor mnogo veći od onoga na koji je telo naviknuto.

Kako lečiti grčeve?

Najbolje je da prionete na sledeće:

– Hodajte
– Masirajte mesto gde osećate grč
– Stavite nešto hladno na to mesto
– Pripremite toplu kupku

Kontrolisanjem ishrane i dodavanjem hranljivih materija takođe pomažete svom telu da se izbori sa grčevima:

Tečnost: Voda sadrži vitalne minerale zvane elektroliti koji pomažu kod pravilnog rada mišićne kontrakcije.

Kalijum: Mnogi proizvodi i namirnice kao što su voće i povrće prepune su kalijuma. Mnogi lekovi za krvni pritisak imaju manjak kalijuma i mogu da doprinesu grčevima u mišićima. Proverite sa svojim doktorom ili farmaceutom kako da nadoknadite nedostatak.

Kalcijum: Kalcijum igra bitnu ulogu u mišićnim kontrakcijma, tako da bi trebalo da uključite malo mleka, jogurta ili neki drugi namirnice bogate kalcijumom u svakodnevnu ishranu

Magnezijum: Unosite proizvode koje opuštaju vaše mišiće. To su namirnice poput ovsene kaše, badema, mekinja, pogačica, semenki bundeve, ječam, heljda, brašno, nemasni jogurt od vanile, pasulj, soja, spanać.

Natrijum: Ako vam je koža slana nakon što se znoj osuši možda ćete morati da jedete slanu hranu pre vežbanja. So pomaže da se zadrži tečnost i odloži dehidratacija.

Ugljeni hidrati: Neadekvatna potrošnja ugljenih hidrata može da iscrpi zalihe glikogena u mišićima i da izazove grčeve.

Preuzeto: vesti.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*