Grayling Society

Grayling Society

Grayling Society grb webPOZIV ZALJUBLJENICIMA U LIPLJENA

Grayling Society ili Udruženje lipljen je britanska organizacija koja okuplja entuzijaste zaljubljene u lipljena, ili kako ga Englezi zovu damu potoka – the lady of the stream. Organizacija je osnovana 1978. sa ciljem da se lipljen popularizuje i da se proširi znanje o njemu, ne bi li mu se podigao ugled,

jer je u Engleskoj smatran ribom inferiornom pastrmci i nerijetko su ga zbog toga istrijebljivali iz pastrmskih voda. U tome je organizacija bila vrlo uspješna i lipljen se, mada se još uvijek često smatra inferiornim pastrmci, gotovo nigdje više ne istrijebljuje.

Organizacija se i dalje bavi popularizacijom lipljena i promovisanjem etičkog ribolova, ali su joj sada snage najviše usmjerene na poboljšanje lipljenovih staništa i finansiranjem naučnih istraživanja o lipljenu. Odnedavno je dobila status dobrotvorne fondacije.

100_2615 web

Udruženje je odavno preraslo granice Velike Britanije i ogranci su uspostavljeni širom svijeta, a trenutno postoje u Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Finskoj, Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji, Švedskoj i SAD-u. Pred nama je mogućnost da se pridružimo ovom klubu i da otvorimo ogranak u Bosni i Hercegovini, a koji bi pokrivao čitav region bivše Jugoslavije. Ovim putem želimo apelovati na naše čitaoce koji bi željeli vidjeti ovu organizaciju da zaživi, koji bi htjeli biti članovi svjetskog bratstva ljubitelja lipljena i koji su spremni i u mogućnosti platiti godišnju članarinu od £28 (oko 65KM, €32), da nam se jave. Ukoliko dobijemo dovoljno interesa, osnovaćemo ogranak i napraviti još jedan korak ka postavljanju ovih naših krajeva na mapu svjetskog mušičarenja.

Članovi Grayling Societyja

Članovi dobiju godišnje dva žurnala i dva mini žurnala na engleskom jeziku i imaju priliku kupiti jedinstvene interesantne i korisne stvari sa logoom udruženja. Svaki član je dobrodošao na druženjima širom svijeta, a godišnja skupština i simpozijum, praćeni danom pecanja na nekim od najboljih engleskih lipljenskih voda, su utvrđena tradicija. Zamislite se na nekom od takvih druženja! Ili još bolje, organizujte takvo druženje i pozovite članove iz cijelog svijeta… Na godišnjoj skupštini i simpozijumu 31.10. prošle godine imali smo štand na kome smo predstavili list Mušičar, mušice iz Bosne i Srbije te lipljenske vode u Bosni, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Interes je bio veliki, a fotografija štanda se našla u mini žurnalu koji je nedavno izašao, uz fotografije velikana mušičarenja Petera Lapsleya i Johna Goddarda koji su držali predavanja o lovu lipljena na simpozijumu.

img138 web

Članstvo u udruženju može biti korisno za osobe koje se profesionalno bave mušičarenjem, ali se vrlo strogo gleda na nuđenje artikala i usluga u ime udruženja. Ovakvih pojava je bilo i pojedinci, pa čak i čitavi ogranci su izbacivani. Objaviti članak u žurnalu o ponudi ribolova i smještaja je uvijek moguće, a među čitaocima je velika koncentracija ljudi koji su spremni potrošiti novce u potrazi za lipljenom po svijetu. Na prvom mjestu članstvo u ovoj organizaciji treba biti akt ljubavi prema lovu lipljena i iskrene sklonosti prema ovoj ribi.

grayling news1 web

Ako želite da ovo postane stvarnost i ako želite postati članom jedine svjetske organizacije entuzijasta lipljenaša ne čekajte da to drugi naprave, jer nema vas puno. Za početak bi bilo dovoljno da nas je desetak, ali ako nas ima desetak, a svi se ne jave, propašće nam ova prilika. Javite nam se!

 Ćisek

Kontakt: Saša Kesić – Engleska email: dijasporachisseck@hotmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*