Grayling killer bug – moje varijante

Grayling killer bug – moje varijante

Nimfa ubica lipljana

Znate kaj je ovo?
To je nimfa ili mokra muha koju je kreiral (izmislil) gospodin Frank Sawyer koji je u “svoje vrijeme” bil ribolovni kontrolor u državi Engleskoj. U ta vremena (a to i nije baš neka daleka prošlost) su Lipljani za Engleze bili obično smeće (korov) koje se mora na sve moguće načine maknuti iz vode (drugim riječima, istrijebiti).
Ta nimfa se zove KILLER BUG ili konkretnije, GRAYLING KILLER BUG (GKB) – ubojica lipljana (engl. Grayling). U ta vremena na onim prostorima je to bila poslije električnog izlovljavanja, druga po redu i uspješnosti u uništavanju lipljana, a sve to samo zbog toga da “njihova domaća pastrva” ili kak ih oni nazivaju BROWN TROUT, mogla nesmetano živjeti u tim engleskim rijekama bez da im nepoželjni lipljani smetaju (“idu na živce“).
Ova dva primjerka sam napravil na udicama TMC 3769 #10, a može i #12 ili #14. Osobno ne bi išel na upotrebu manjih udica, ali ide (naravno) i to.
Meni taj KILLER BUG više dojde k’o “JUMBO” nimfa, pa ne bi imal ništa protiv toga da ju napravim još veću, na primjer #8-ica. Ako me pitate kaj taj KILLER BUG uopće predstavlja u vodi, onda izvolite uključiti svoju fantaziju pomiješanu sa iskustvom koje ste sami stekli (koje vam nitko nemre ’zeti) u vašoj ribolovnoj praksi.
I još bi vas upozoril da (fala dragom Bogu) ta nimfa u “našim” vodama nema taj tak fatalni ubojiti učinak na “naše” salmonide (i ciprinide) kak je to negda bilo na engleskim rijekama.
Ove nimfe su dobro otežane olovnom žicom.
Lijeva ima dabing od puha, a desna je smeđi dabing pomiješan sa puhom. Porebrane su sa bakrenom žicom. Preporučam vam tijelo u sivim tonovima (to i odgovara originalu iz Engleske). Osim toga je dobro imati i po koji primjerak smeđi, zeleni, maslinasto zeleni ili čak narančasti. Narančasta boja je uvjek dobra za pozitivna iznenađenja.

GKB Dabing puh
GKB Dabing smeđi pomiješan sa puhom

KILLER BUG mora u vodi biti “aktivan”, drugim riječima, mora podrhtavati, imati ubrzanja sa dizanjem od dna. Najbolje rezultate sam imal kad sam serviral uzvodno i kad je nimfa u blizini (vidokrugu) ribe dobila ubrzanje na taj način da je bila malo brža od vodene struje. To nije jednostavno provesti u djelo i za taj način “nimfarenja” treba imati strpljenja i više pokušaja da bi se sve “poklopilo” onak kak treba. Pa ako u međuvremenu niste uplašili ribu koja se u tom slučaju makne ili jednostavno odbije uzeti mamac.

Originalna fotografija obe varijante GKB

Na početku sam spomenul da nije jednostavno, kaj bi se reklo; nije za početnike.
Svima bistro od zagrebačkog trnavcana Joze 

Josip Šarf

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*