Grand River

Grand River
Grand River pastrmka
Grand River pastrmka

Mušičarenje u Kanadi: Grand River
Sezona otvaranja lova na pastrmku, na reci Grand River u Ontariju, počinje 30. aprila i traje do 30. septembra. To je nekih dva meseca kasnije nego kod nas. Iako i tada još nije idealno za lov, jer su vode velike, a temperatura vazduha još niska i nedovoljna da bi se insekti rojili i davali živost na reci. Tada i vegetacija polagano kreće.


Najbolji period za lov je kraj maja pa do polovine jula, tako da i moj izlazak na vodu nije bio nešto posebno uspešan. Bilo je dosta sitnih pastrmki koje sam hvatao na skoro svaki zabačaj, ne birajući mušicu.

Dok sam hodao obalom, na jednom od mesta sam primetio dva krupna komada, ali bez interesovanja za bilo kojom imitacijom, koju sam im ponudio.

Grand River reka
Grand River reka

Reka

Tok Grand Rivera proteže se od mesta Shand Dam i završava u jezeru Erie (Iri). Dužina je 236km. U reci se nalazi više vrsta riba: bas, štuka, šaran, saker, pastrmka, … Pastrmka živi samo u određenom delu reke koji odgovara njenim potrebama. Naravno tu je i čuveni losos koji u reku ulazi spočetka jeseni da bi se mrestio i ostavio podmladak. Steelhead (stilhed) često menja svoje mesto boravka ulazeći u reku za hranom. Njihovo kretanje nije moguće celim tokom pošto se na reci nalazi više manjih brana, preko kojih ribe ne mogu preći. Brane su napravljene i služe za zaštitu naseljenih mesta od poplava. Reka ima malo braonkastu boju zbog specifičnog dna. Gran River je uglavnom ravničarska reka, dok na nekim mestima protiče kroz kamene gromade čineći kanjon koji je okružen četinarskom i listopadnom šumom. Puno potoka i manjih pritoka se ulivaju u reku.

Pastrmka je u reku donesena pre osamdeset godina iz Nemačke. Ovde se uspešno prilagodila na novu sredinu zahvaljujući dobroj protočnosti vode, te velikoj količini insekata koji se nalaze na kopnu i vodi. Oni omogućavaje nesmetanu ishranu ribe i brz rast. Pastrmka se prirodnim putem mresti u reci.

Grand River ulov pastrmke
Grand River ulov pastrmke

Grand River je u državi Ontario, i šire najpoznatiji po lovu pastrmke, tako da nam dolaze ribolovci sa svih strana Kanade i Amerike. Na reci postoje obeležena mesta gde se sme loviti samo na mahač sa veštačkim imitacijama na udicama bez povratne kuke. Režim ribolova je uhvati i pusti, dok se na nekim mestima može loviti klasičnim sistemima. Za svakoga po nešto.

Grand River vodopad
Grand River vodopad
Grand River guske
Grand River guske

Puno pozdrava našim mušičarima iz Kanade i Bistro. Goran.

Tekst i slike: Goran Arežina

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*