Gospodin bass

Gospodin bass

bas web 8Ribe Bass (micropterus salmoides)

Gospodin bass

Što reći o njemu? Svakako mnogo toga, jer cijela knjiga ne bi bila dovoljna da se opiše ova predivna riba.

Bass ili pastrvski grgeč ili velikousti bass (micropterus salmoides), obitava u stajaćim vodama diljem Hrvatske, od onih najčišćih do najobičnijih bara, s vrlo malo kisika. Bass je majstor prilagodbe svim uvjetima i zbog toga ga treba cijeniti.

Mrijesti se uglavnom u svibnju, u plićacima, pri temperaturama od oko 18 0C, u gnijezdima koja uređuje mužjak. Ženka polaže jaja u više gnijezda, a nakon toga odlazi. Mužjak oplođuje jaja i preuzima brigu o gnijezdu. Ishrana bassa su miševi, žabe, hruštevi, mravi,vodeni kukci, crvi, gliste, pijavice, rakovi i sve ribe koje može progutati. Točnije jede sve osim planktona. On je jedan veliki proždrljivac, kojemu ništa ne prolazi nezamijećeno, što ga često košta glave.

bas web 6

bas web 3

Kada?

Ribolov bass započinje u rano proljeće. Odmah nakon što se sunce zadrži par dana zaredom i temperatura vode skoči na 10 0C. Premda se pokazalo da je najbolji period za ribolov kada se temperatura vode digne iznad 18 0C.

Zadnjih par godina uglavnom sam varaličario bassa, ali protekle godine intenzivnije sam se posvetio mušičarenju ove predivne ribe. Zašto baš bass? Bass je moderna riba, genetski govoreći. Izuzetno su izdržljiva vrsta. Sposobni su živjeti u najtoplijima i najzamazanijima barama na svijetu. Imaju izduženo mišićavo tijelo puno energije. U odnosu na svoju veličinu zasigurno su najborbenije ribe. Ako usporedimo pastrvu i bassa iste kilaže, vjerujte mi da će vam bass pružiti nezaboravno iskustvo. Jednom sam pročitao jedno rečenicu koja zasigurno najbolje opisuje bassa “ Ribolov bassa ima gotovo se značajke bilo kojeg drugog slatkovodnog ribolovca, jedina je razlika što je ovdje sve uvećano.“ Veliki broj površinske aktivnosti, dugačke snažne borbe, energični skokovi, i vrlo velike ribe. Ova riba je uistinu savršeni predator, neopisivog apetita.

bas web 1

Ako želimo uhvatiti bassa moramo se ponašati i misliti kao bass. Kada spominjemo inteligenciju bassa, uvijek se zapitam i o svojoj. Ponekad doslovce znaju ribolovca natjerati na plač nad svojom nesretnom sudbinom. Česti su dani kada na površinu izlaze samo radi sunčanja, tada odbija svaki umjetni mamac. Kako ga onda uloviti? Morate ih uhoditi i napadati iz zasjede baš kao što to oni čine sa svojim plijenom. Mjestu gdje namjeravamo loviti treba prilaziti polako i oprezno. Tišina je preduvjet za uspješan ribolov ove ribe. Jedino što se smije čuti je tek pad muhe ili strimera na površinu. Ukoliko vas primijeti ili čuje prije nego vi njega, ne morate se niti truditi uloviti ga jer vjerujte mi da i ako krene prema strimeru to će biti više radi znatiželje. Svakako najzanimiljivi ribolov bassa je onaj površinski, što sa skakavcima, imitacijama miševa, žaba ili ostalim imitacijama kopnenih kukaca. Njegov snažan skok je nešto što uistinu oduzima dah. U tom trenutku je vrlo teško zategnuti, jer njegovi udarci po površini iznenadni su i siloviti. Svakako je važno biti 100 % skoncentriran i ne samo promatrati strimer nego i događanja u njegovoj blizini. Onoga tko tek sada ulazi u ribolov umjetnom muhom na bassa očekuje mnogo uzbuđenja. Čak i za onoga koji je kao ja sve ovo prošao s varaličarskim priborom ono je potpuno novo iskustvo. Osobno mišljenje je da varaličarenje može držati svijeću ribolovu bassa, kada je mušičarenje u pitanju.

bas tereni zabacivanje web 3

bas tereni zabacivanje web 2

bas tereni zabacivanje web 1

Bass kao i svaka druga riba ima određene faze ponašanja. U slučaju basa tu su tri faze koje bi se mogle izdvojiti hiperaktivne, aktivne i one netipične za njega, pasivne faze. Ponašanje mu se može lako odrediti promatrajući ga svega par sekundi. Ako mu je tijelo nagnuto prema površini i usta širom otvorena, onda je definitivno nabijen energijom i jedva čeka nešto što će se pomaknuti u njegovom vidokrugu ili pasti na površinu vode. Bass ima oči na gornjem dijelu tijela tako da izrazito dobro vidi sve iznad sebe, pa tako i događanja na obali (dakle samog ribolovca). Njegovo hiperaktivno ponašanje posebno je izraženo u periodu neposredno poslije mrijesta. Tada napada sve što mu se nađe u vidokrugu i to je jedan od perioda kada ga je zasigurno najlakše uloviti. U ovom periodu nalazi se u svim slojevima vode i nije previše izbirljiv. Drugo ponašanje specifično bassu je kada mu je tijelo vodoravno s površinom vode. Tokom godine susrećemo ga upravo u toj fazi. Tada nije pretjerano zainteresiran za događanja na samoj površini vode i lovimo ga strimerima. Izabiremo one koji rade pri samoj površini vode ili otežane strimere koje možemo voditi u svim slojevima vode. Strimeri moraju biti što prirodnijih boja i oblika. Također ih moramo voditi što bliže samoj ribi da bi izazvali instinktivnu reakciju da zagrize. Atipična faza za bassa je kada odbija bilo kakve umjetne mamce. Ovakvo ponašanje je tipično za izrazito vruće ljetne mjesece. Velike vrućine ga umrtvljuju i uglavnom traži zaklon pod priobalnim granjem ili gustom vodenom vegetacijom. U ovom slučaju strimere treba voditi što je polaganije moguće, pustiti ih da dugo propadaju te im tek laganim pokretom žnore (strune) dati života. To barem ne bi trebalo predstavljati problem s mušičarskim priborom. Vrlo je vjerojatno da će samo pratiti strimer i lagano ga grickati, ali bez pravog griza. Ponekad se u blizini različitog vodenog raslinja ili granja zna primijetiti mreškanje vode. Do mreškanja dolazi kada bass usisava kukce sa same površine vode ili s granja koje lagano ulazi u nju. To se može odraziti kao glasan cmok. Tada se također može probati loviti s imitacijama skakavca ili svih većih kopnenih insekata koji se nalaze u blizini obale. Muhu bi trebalo plasirati što bliže ribi i ostaviti je po 10 sekundi da miruje, udahnuti joj malo života i opet ostaviti da miruje 10 sekundi. Ponekad jedino ovakav način ribolova radi. U ovom atipičnom ponašanju bassa svakako je važna naša upornost i tehnika vođenja samog strimera ili površinske muhe.

Ribolov Basa nije samo pusto povlačenje strimera

Kakvim umjetnim kreacijama loviti bassa? Odgovor na ovo pitanje ne postoji. Ipak, za bassa je definitivno napravljeno najviše varalica na svijetu. Prema tome i nama mušičarima preostaje da eksperimentiramo, kakvog god strimera da napravili, a da pritom liči na neko živo biće, zasigurno će raditi. Da ne bi krivo shvatili nije ribolov bassa samo pusto povlačenje strimera. Bass se jednako uspješno lovi na sve površinske imitacije. Hvala Bogu da za mušičarenje bassa ne moramo biti biolozi i proučavati vodene insekte i njihove stadije razvoja. Kod mušičarenja bassa sve je jednostavnije. Odaberite pravu vodu, muhu ili strimera, pogodite pravu dubinu na kojoj se hrani i pokušajte privući pozornost bassa provokativnim povlačenjem imitacije. Zvuči jednostavno – vjerujte i jeste. Od strimera bi izdvojio tek par komada koje bi uvijek trebalo imati sa sobom.

bas web 7

bas strimeri web 8

bas strimeri web 6

Plutajući su svakako moj prvi izbor. Najljepši ribolov je na viđeno, a kod plutajućih strimera to svakako ne izostaje kao niti atraktivni udarci po površini. Plutajuće imitacije bi svakako trebale biti poperi, veći skakavci, imitacije miševa, pa čak i imitacije mrava. Druga vrsta su strimeri koji rade pod samom površinom vode. Dakle najobičniji ne otežani zonkeri, imitacije ribica koje su ne otežane, pa čak i Muddler Minnov koji ima specifični izgled. Kada je na površini pluta, a pri povlačenju lagano zaranja. Ne otežani strimeri mogu raditi u tzv. suspend modu. Mogu se dugo zadržati u jednom sloju vode, što ponekad bassa zna isprovocirati na napad. Također ne smijemo nikako zaboraviti ni teške strimere, jer bass obožava pretraživati dno. Wooly Bugger je ovdje po meni kralj imitacije ne oponaša ništa određeno, ali radi savršeno. Ovo je strimer kojeg nikako ne smijete zaboraviti, ako krenete u ribolov na bassa. Sve boje su dopuštene, ali crna i bijela nekako se ipak izdvajaju na mom popisu.

Kako voditi strimere?

Vječito pitanje?! Da li ih voditi brže i oponašati ribicu u bijegu, da li voditi što sporije i oponašati ozlijeđenu ribu? To ostaje na nama da eksperimentiramo i probamo na samoj vodi. Mnogo puta mi se dogodilo da bass prati strimer i po dvadesetak metara, ali uvijek na sigurnoj udaljenost. Čista znatiželja ove ribe. Bass je definitivno jedna od najznatiželjnijih riba na kugli zemaljskoj. Što napraviti u tom pitanju? Da li mu strimer ide presporo (umjesto da imitira uspaničenu ribicu i njeno panično kretanje ispod same površini vode). Da li mu ide prebrzo ili nešto sasvim treće, na to pitanje je teško dobiti odgovor. U ovom slučaju bi strimera trebalo u jednom trenutku zaustaviti (prestati s povlačenjem žnore) pustiti ga da lagano počne tonuti. Ako je bass imalo zainteresiran i on će polagano nestati za njom, u tom trenutku trebamo biti spremni na kontru. Čim žnora krene na jednu ili na drugu stranu znači da je bass pokupio varku. Ako to nije upalilo treba strimera početi naglo cimati s kratkim povlačenjima žnore.

bas strimeri poper web 1

Eksperimentirajte! U ribolovu bassa sve je improvizacija, nema unaprijed napisanih pravila, samo pojedinih smjernica koje vam mogu, uz vašu maštu, donijeti ribu više. Još jedan od odličnih načina vođenja je kada imamo nekog popera sa zaštitom za travu npr. Loop-ov poper “Ultra Foam – Tec Popper“. Ovaj poper je izrazito lovan pogotovo u crnom dekoru. Njega bi trebalo voditi preko i pored raznih prepreka kao što je granje, vodena trava, lopoči… Bassevi uvijek vrebaju iz zasjede i mnogo puta se zna desiti da lupe po površini upravo iz najgušćeg rastinja. Ponekad pali i parkirati popera na sam lopoč i lagano ga cimati da cijeli lopoč podrhtava. U onom trenutku kada poper padne s lopoča i dotakne površinu vode bass će ga uzeti velikom silinom. Ti bassevi se uglavnom vrlo dobro zakače na udicu i to nikada nije bio problem. Ako počne vući prema dubinama uglavnom će biti i uhvaćen, ali ako krene u svoje akrobatske skokove onda je velika mogućnost da varku (strimera) strese iz usta. U ovakvim slučajevima žnora bi trebala biti što više napeta.

 

Pribor za bassa

Pribor s kojim treba loviti bassa je širokog spektra. Ali moj prvi odabir je uvijek neka brza ili srednja petica od 9 feet-a. S tim štapom uvijek imam najbolju kontrolu nad ribom i najbolji osjećaj drila. Dakako može se ići na nježnije štapove čak do trojke, ali samo u slučajevima kada koristimo suhe muhe ili male nimfice kojima bi se bass mogao hraniti. Premda su srimeri kojima lovimo bassa uglavnom teški i veliki čak do desetak centimetara, ne bi bilo loše imati i neku sedmicu, ali to je već krajnost. Tako jake štapove uglavnom izbjegavam, ali  pojedine strimere nije moguće baciti ničim drugim. Ponekad je i lagane imitacije miševa od srneće dlake teško bacati slabijim štapom. Tada bi najbolje bilo zavezati par imitacija i ponesti ih na vodu zajedno sa škaricama. Nakon nekoliko zabaca zaključit ćete da li bi miša trebalo malo obrezati i tako smanjiti otpor zraka. Samo pazite da ostanu neke skladne proporcije. Mnoge imitacije su upravo proizašle iz ovakvih načina podrezivanja na vodi. Različito podrezane imitacije imaju i različit učinak na vodenu površinu. Mnoge američke firme danas imaju napravljen cijeli asortiman za ribolov bassa. Moje osobno mišljene je da je sve to pretjerivanje i da će poslužiti bilo kakav mušičarski štap koji nađete pri ruci. Role također prepuštam vašem izboru. Moje povlačenje bassa je ionako bez role, uz pomoć žnore. Zapravo rola mi uglavnom služi samo za transport i držanje viška žnore. Žnore koje koristim su uglavnom WF u klasi štapa. Svakako plutajuće, jer nikada nećete trebati dosezati za nekim ekstremnim dubinama. Dubine na kojima je bass aktivan rijetko prelaze dva metra. Za ovako mušičarenje bih vam svakako preporučio jeftinije žnore, jer se relativno brzo uništavaju. Razlog tomu je što mušičarite s obale, a pod vama je hrpa prašine, ponekad i blata, a da ne govorimo o sitnom raslinju za koje uvijek zapinje. Sve to malo po malo uništava onaj glatki površinski sloj. Svaki put poslije ribolova žnoru treba temeljito očisti i premazati bilo kakvim zaštitnim sredstvom. Od predveza vam nisu potrebni nikakvi konusi (zapravo to ostavljam vašem osobnom izboru). Flourcarbon također nije od ogromne važnosti, jer jezera su uglavnom mutnjikava. Svaka nit od debljina 0.12 mm, pa sve do 0.25 mm odraditi će savršeno. Uglavnom koristim 0,16 mm nit dužine tri do četri metra koju vežem izravno za žnoru. (možda se ovo nekome ne sviđa i ne bi se složio sa mnom, ali pokazalo se kao dobra stvar).

Tereni

Tereni na kojima se nalazi bass su jezera i manje bare. Oni su uglavnom obrasli priobalnim raslinjem. Mušičarenje bassa je zbog toga – relativno otežano. Nikada se ne možemo pošteno razmahati, eventualno nam preostaje roll cast. Roll cast svakako nije moj prvi izbor, kada je ribolov bassa u pitanju. Radi previše buke po vodi što zna uplašiti ribu. Ali ponekad je to jedini način zabaca. Zato bi trebalo tražiti mjesta koja su čišća, a opet izgledna za dobar ulov. Ponekad zaželim da na vodi imam kakav štap od 2.10 m, da se mogu zavući među žbunje i od tamo zabaciti. Ali i tu je čar mušičarenja i ribolova, da su neke ribe jednostavno neuhvatljive i izvan našeg dometa.

bas tereni web 4

bas tereni web 3

bas tereni web 2

bas tereni web 1

Gospodin Velikousti kako ga od milja volim nazvati je predivna riba. Zasigurno će vam pružiti trenutke drila koje ćete teško zaboraviti. Kada ga jednom budete imali s druge strane žnore, poželjet ćete opet iskusiti tu energiju kojom je ova riba nabijena. Naprosto ne postoji riba koja je toliki borac, koji će se boriti do zadnjeg atoma snage. Nakon par slika priuštite ovoj ribi poštenu reanimaciju, kako bi se mogla vratiti u svoje carstvo. Svakako puštajte ribe, radilo se to o bassu ili bilo kojoj drugoj ribi, vjerujte nećete požaliti. Ako se drugi puta sretnete, priuštiti će vam jednako zadovoljstvo i užitak u drillu.

bas web 4  bas web 9

Ljepše je ribu imati na drugom kraju žnore nego na tanjuru.

Sve slike ove i puno novih u galeriji: http://www.musicar.rs/gallery/bass-marko-musulin/

Autor: Marko Musulin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*