Gdje tehnika susreće izvedbu

Gdje tehnika susreće izvedbu

losos 70cm Troka (2)

Gdje tehnika susreće izvedbu

Dobili smo prijavu ulova prelepe ribe – lososa od našeg povremenog dopisnika Troke iz Irske, koji je sada u Škotskoj na odmoru i lovi ribe – 70cm čistog torpeda, kako Troka kaže.

Evo njegove priče:
Jedna brzinska pričica za Ivana i OnlineMušičar, jer on nas mušičare zabavlja – dužni smo mu. Ova je taze – friška, od juče. Mjesto ribolova Škotska, rijeka Tweed, gornji tok. Kupio sam sezonsku dozvolu za lov na gornjem Tweedu prema uputama ima pastrmka i lipljana, ne u velikim količinama, ali da ih ima velikih. Losos ne dolazi tako visoko uz Tweed i ako dođe to je u mjesecu novembru. Statistika mjeranja pokazuje da nikad od kad se vodi statistika nije uhvaćen osim u oktobru i novembru i to svakih 10-tak godina se uhvati 1-2 komada.
Juče sam došao na Tweed, voda malo mutna stavio sam gej nimfu 16# kako je ja zovem i malo veći (jači) predvez 0,15mm Orvis Mirage. Inače ovdje lovim na predveze 7x (0.102mm) i 6x (0.127mm), jer stvarno nema potrebe za debljim najlonima. Pastrmka od kilograma je trofejna na ovom potezu.

nimfa koju je uzela (3)
gej nimfa 16#
Orvis Mirage predvez
Orvis Mirage pleteni predvez

I na peti zabačaj BUM, osjetim da je velika riba rekoh sebi ogromna pastrmka ode mi u struju ne vidim je. Nakon 10 minuta podigne se i vidim joj rep – prepoznajem lososa. Lovio sam na Tweedu losose bar 15-20 puta i nikad nisam ulovio i to na pravim dijelovima – potrošio sam pravo malo bogatsvo na Tweedu, jer nema dozvole ispod 100£ – dnevne, a za par rođendana sam lovio i na pozicijama Lower pavilion i Revenswood, to me je žena častila. Tu je dnevna dozvola u rangu dvije prosječne mjesečne plaće na Balkanu. I na kraju uhvatim ga gdje godišnja dozvola košta 33£. Losos od 70cm, nije vagan, čista srebrena riba, meso je vrhunske kvalitete.

Ovo je bio lotto dobitak, jer jednom u punih 65 godina kako se vodi statistika ulova niko nije uhvatio takvu ribu u ovo vrijeme i neće u sljedećih 200. To je slučajno riba došla tako visoko uz rijeku.

Tu u rijeci Tweed nikad, u zadnjih 65 godina od kad se vodi statistika, ni jedan, ali ni jedan nikad nije uhvaćen u martu, aprilu, maju, junu, julu, augustu ili septembru, ali nikad. U sedam zadnjih godina 2 su uhvaćena u novembru. Love se samo zimi!

Podaci o mušičaru, ribi, mestu i priboru:

Jasenko Trokić – Troka, Irska, Losos 70cm čistog torpeda, Rijeka Tweed Škotska, gornji tok. Ulov ostvaren 02. jula 2016.

Pribor i oprema: štap Leda #4, silk mirage 0,15mm

Muha: gej nimfa 16#. Riba je zadržana

losos 70cm Troka (2)

Jednom sam pisao o tome Ivanu šta lovi ribu. Ako ima jedna riba u jezeru i 100 ribara ja sam ubijeđen i baš vjerujem da ću je ja uhvatiti. To lovi ribu ni znanje ni tehnika ni muha, već baš to.
Puno pozdrava napisaću još malu reportažicu tu sam mjesec dana u Škotskoj, pa jednu kako je stvarno na gornjem Tweedu.

Troka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*