Gamarusi – Igor Ošlaj

Gamarusi – Igor Ošlaj

Gamarusi Igor Oslaj web2

Gamarusi – Igor Ošlaj

Gamarus (gammarus) je podvodna mušica koja imitira račiće iz roda Gammaridae koji je jedna od omiljenih hrana riba – posebno salmonidnih. Žive uglavnom u vegetaciji na dnu bliže obali, to im je ujedno i sklonište i izvor hrane. Tok vode gde najčešće borave nije jak.

Gammarus racic web1
Gammarus račić

Imitacije gamarusa

Puno vezača pravi imitacije ove vrste podvodnih račića u raznim veličinama i bojama.
Video sam na FB kod prijatelja Igora Ošlaja da odlično radi imitacije gamarusa. Kada smo se dopisivali napisao je da je prilično imao uspeha u lovu salmonida na njih. Pravi ih na udicama od #12-18. Poručio sam!
Paketić sa imitacijama gamarusa je stigao i čekam priliku da ih probam na vodi – verovatno Ribniku ili Plivi, što pre!

Posiljka od Igora oslaja web
Pošiljka sa gamarusima je stigla.

Gamarusi Igor Oslaj web1Gamarusi Igor Oslaj web

Igor Ošlaj je za upotrebu gamarusa napisao – citiram

“Što se korištenja tiče, nema nekih posebnih instrukcija. Ja ih koristim isto kao nimfe, lipljeni ih mnogo vole, ali i pastrmke. Svi znamo da je gamarus u vodi kroz cijelu godinu, a to dobro znaju i ribe. Što se veličine i boja gamarusa tiče sve zavisi od vode na kojoj lovimo, dubine, protoka – odnosno brzine toka, boje dna, ……
Nekad, posebno u ljetna i jesenska doba, kad je veličina vode mala, uspjeh je na udicama br. 16 i 18. Jednom sam već u prošlosti pomenuo, da smo bili vrlo uspješni 2013. na Ribniku i imali mnogo lipljena. Nekoliko ih je bilo preko 50cm uglavnom na gamarusa br.14 i 16.

gamarusi webGamarusi web1Gamarusi web2
Poznajem dosta ljudi, koji ih upotrebljavaju na svim vodama i u Sloveniji i u Bosni. Svaki ima svoja iskustva, neki traže gamaruse samo na br.12, neki samo na br.18. Ja ih pravim i koristim u svim veličinama u tom dijapazonu od br. 12 do 18. Imao sam ulove na sve veličine gamarusa i lipljana i pastrmki (potočara i šarenki).
Dosta puta znaju, da ti spasu ribolovan dan, posebno kad riba uzima vrlo selektivno. Nema čudesnih nimfi i ostalih muva, i gamarus nije čudestan, ali zna biti vrlo uspješan na vodi.”

Za kraj Igorov ulov lipljana na gamarusa od prošle godine sa Ribnika.

Igor s lipljanom web
Igor s lipljanom ulovljenim na gamarusa – Ribnik 2013.

Koristite gamaruse, lovite i vraćajte ribe. Dobar prijem i Bistro!

Foto i opis: Igor Ošlaj
Priredio IK/onlineMušičar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*