Futurizam u mušičarskoj opremi

Futurizam u mušičarskoj opremi

Futurizam u mušičarskoj opremi

U oblasti mušičarenja kao nigde drugde u svetu ribolova se dugo zadržao klasicizam u pogledu izgleda i vrste opreme koju treba da ima svaki mušičar. Pri tome se misli na štapove, čekrke, strune, pa čak i opremu koju mušičar nosi na sebi.

Mušičari su po pravilu tradicionalisti i teško prihvataju nove stvari kada je u pitanju dizajn, pa čak i vrsta materijala od kojeg se pravi oprema. Kada su u pitanju mušice tek su tu mušičari kruti i drže se starih recepata u izradi, mada je sve više varijanti starih modela.

Oprema za mušičarenje
Kada su u pitanju mušičarski štapovi dugo – veoma dugo su to bili drveni ili bambus štapovi. Tek kada su se u drugim vidovima ribolova pokazali neki novi materijali kao dobri, čak odlični za štapove polako i stidljivo su ulazili u industriju opreme za izradu mušičarskih štapova. Danas je nezamislivo da mušičar nema barem jedan štap od karbona, a nekada je to bilo svetogrđe. Štapovi su bili jednodelni ili u najboljem slučaju dvodelni. Pravu revoluciju su doneli višesegmentni štapovi od karbona. Novi materijali omogućavaju izradu nesalomivih štapova s velikim modulom savijanja.

ATH čekrci nova koncepcija

Novi koncepti su polako i na mala vrata ulazili u svet mušičarenja, ali još ima puno protivnika tih novih koncepata.

Kod mušičarskih čekrka je skoro uvek to bilo da je prenos 1:1 i da je izrađen od gvožđa, da ima čegrtaljku kočnicu i da su veliki i robusni. Pojavom novih materijala čekrci su postajali sve lakši i sve manji, a pravu revoluciju su izazvali tkzv. Large arbor čekrci. Njihov obim je bio manji, ali su bili širi. Čekrci su počeli da se rade i od drugih materijala aluminijum, dural, plastika, karbon, … te kao kombinacija tih materijala. Nisu po težini prelazili 100g – što je pre bilo nezamislivo.

 

Najveće promene su se desile u oblasti mušičarskih struna, koje su postale izuzetne i za površinski sloj su korišćeni materijali koje nije trebalo dodatno mazati i čistiti. Puno se eksperimentisalo sa rasporedom otežanja i konstrukciji same strune. Novije strune na krajevima imaju petlje za koje kačite backing ili predvez (leader). Postoje i strune različitih dužina od 12m (ST) do 35 i više metara.

Lična oprema mušičara
Kod lične opreme mušičara pravu revoluciju smo imali kod izrade odela, čizama (waders) za mušičarenje iz vode. To je tkzv dišući materijal (Gore-tex). Od njih je nastalo mnogo lepih i funkcionalnih modela,
Cokule (waders boot) više ne rade samo od kože, nego i od drugih materijala, koji su dosta lakši, a one nisu izgubile na čvrstoći i funkciji zaštite noge od kamenja.


Jakne za loše vreme (sneg, kiša, …) su takođe postale pouzdane i kvalitetne i u potpunosti štite mušičara od nepovoljnog uticaja. Po pravilu se rade od Gore-texa. Pododela i aktivni veš su postali izuzetni i u potpunosti sprečavaju kondenzaciju vlage i hlađenje tela. Sve košta, ali se u opremu isplati uložiti!

Pribor, materijali i oprema za izradu mušica
U ovoj oblasti su značajni uspesi ostvareni po pitanju dizajna i uvođenja novih materijala u izradi alata i opreme za pravljenje mušica. Materijali za izradu mušica, kako prirodni, tako i veštački su doprineli su pravoj revoluciji u izradi mušica. Uvođenje udica bez kontrakuke (barbless) i otežanja u obliku tungsten kuglica je mnoge osnovne recepte za izradu mušica nadogradilo i nastale su nove varijante tih mušica. Najnovije je Jig off tungsten. Te novije varijante su po pravilu efikasnije i lovnije na svim vodama.

Ostala oprema
Ostala oprema koju mušičari koriste je takođe počela da se izrađuje od savremenih materijala. Mobilni elektronski uređaji i kamere su se smanjile i imaju daleko veće mogućnosti nego modeli iz prijašnjih godina.
Posebna je osobina da su po pravilu vodootporni, pa im pad u vodu neće prouzrokovati kvar ili oštećenje.


Outdor opreme za boravak u prirodi preko celog dana i noću je takođe postala izuzetna i štiti telo od vremenskih uticaja.

 

Uživajte kada ste u prirodi na mušičarenju, bilo koju opremu da imate. Bistro!

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*