Frenk Sojer i njegove imitacije

Frenk Sojer i njegove imitacije

sawyerfishing2Frenk Sojer i njegove imitacije

Inventor Fazanovog Repa je Englez Frank Sawyer (Frenk Sojer po Vuku)-ovo je podatak koji treba znati. 

Sojer je bio čuvar reke Avon kod Wiltshire-a (‘riverkeeper’) i kao osoba koja je praktično provela celi život na obalama ove živopisne reke poznavao je pastrmke i insekte kao retko ko.

Najtoplije preporučujem njegovu knjigu Nymphs & the Trout svakom mušičaru koji voli lov nimfama. Frenk je pored Fazanovog repa razvio nekoliko podjednako uspešnih imitacija koje detaljno opisuje u ovoj knjizi.
Njegova ideja za izrazito jednostavne Fazanove nimfe je da nimfe Baetis jednodnevki, koje spadaju u nimfe-plivačica, drže noge skupljene uz toraks i one nisu vidljive ako se posmatra profil nimfe. Zato originalni Fazanov Rep nema nožice i izrađen je od dva materijala: bakarne žice i fazanovih isperaka.

Evo slika Frenka Sojera i kolekcije njegovih originalnih kreacija (njih je vezala njegova supruga Margaret).

enlargeNymph
Kolekcije njegovih originalnih kreacija (njih je vezala njegova supruga Margaret)

Sawyer-ov fazanov rep je tek kasnije nastao. Zašto??
Sawyer koji je bio G.E.M. Skues-ov učenik nije bio zadovoljan njegovim lakim nimfama, jer nisu mogle da potonu dovoljno duboko u jakim rekama kao što je Avon. Inspirisan time, on je umesto konca za vezivanje iskoristio tanku žicu i time dobio na masi nimfe. Pošto je inače njegova omiljena mušica bila Skues-ova „fazanka“ on je nju napravio sa žicom i dobio tu izuzetnu muhu. Kada je svoj novi stil pokazao Skues-u, on je to sa oduševljenjem prihvatio i podstako ga da napiše knjigu o tome – “Nymphs & The Trout”.

gmflyfishsSawyerNymphsFrankSawyerNymphCard

Nimfa Pheasant Tail imitira larve jednodnevki iz rodova Rhithrogena, Ecdyonurus, Heptagenia, Siphlonurus i Baetis.

SDC11533

Ova nimfa nikako ne imitira larve krznokrilaca (tular). Originalna i klasična verzija su odavno prevaziđene i dorađene u bezbroj modernijih i boljih varijanti.

Današnji vezači mušica raspolažu takvim izborom materijala i tehnika, da je krajnje vreme da imitacije pionira mušičarenja iz pretprošlog veka ostanu poznate samo posetiocima muzeja, mada ….

Priredio Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*