Fotografisanje – Panorama

Fotografisanje – Panorama
panorama_shema
panorama_shema

Svaka vrsta fotografije je zahtjevna i traži određeno znanje ukoliko želite da izgleda „ozbiljnije“, a ne kao obična amaterska fotografija na kojoj već u prvom posmatranju možete uočiti nedostatke. PANORAME su zahtjevne iz više razloga koje ću nabrojati u nastavku.

Kada imate sasvim solidan fotoaparat morate da pazite na mnogo detalja, ukoliko želite da fotografija bude dobra. Pa krenimo redom.

Dubina fotografije

Za panoramu je glavni uslov, kao i za ostale vrste fotografije, ali u manjoj mjeri , da fotografija ima „dubinu“. Kada to kažem mislim da kada gledate takvu fotografiju imate osjećaj da možete da „uđete“ u nju, pogotovo ako je prikazana na većem formatu. Po mom mišljenju donja granica formata koji može da dočara, bar djelimično, ono što je na fotografiji je A4. Prvi uslov,da bi dobili „dubinu“ fotografije, je širokougaoni objektiv čija je početna vrijednost 17 ili 18mm ili ako imate prozoomer foto aparat da ta vrijednost ne smije preći 28mm. To je neka granica da bi se snimila kvalitetno panorama. Razlog za ovo je da priđete što je bliže moguće da bi snimak bio bolji.

foto 1
Foto 1. – Orlovačko Jezero snimano potpuno u sjeni dok je pozadina sunčana

Kada hoćete da fotografišete nešto što ima veliku površinu, kao što je neka panorama, optika sa širokim uglom upravo to omogućava i kao što sam već rekao daje „dubinu“ fotgrafiji. Da bi to još više naglasili morate da odredite glavni motiv snimka (rijeka, jezero, neki vrh i sl.), a po želji možete da u prvi plan stavite neku osobu iza koje će se sve nalaziti. To će još više naglasiti željeni efekat i fotografija će dobiti na kvalitetu.

Parametri i način fotografisanja

Uvjek je poželjno, ukoliko vam situacija dopušta, da parametre odredite manuelno. To ćete biti u mogućnosti ako niste uslovljeni da u kadru imate neki objekat ili osobu koja je u pokretu, a niste to očekivali. O fotografisanju u takvim situacijama ćemo drugom prilikom. Manuelno podešavanje je potrebno zato što ljudsko oko i foto aparat ne vide isto neki kadar, a automatika nije sposobna da odredi parametre. Zbog takve situacije neupućeni se razočaraju u aparat misleći da je on kriv zbog lošeg snimka. To se dešava pogotovo u složenijim svjetlosnim prilikama, o čemu ću nešto reći u nastavku. Za ova podešavanja naravno morate imati osnovno znanje, ali su današnji aparati tako urađeni da to neće skoro nikome predstavljati problem, ako je zainteresovan. Ukoliko nećete da se „bakćete“ sa svim parametrima nađite mod na svom aparatu koji će vam dopustiti da odredite balans bijelog (white balance) i osjetljivost (ISO), a za ostalo će se pobrinuti automatika.

Moram napomenuti da nikad ne pretjerujete sa ISO vrijednostima, pogotovo kod slabijih aparata, jer će to imati za uzrok veći „šum“ fotografije odnosno zrnastost snimka. Skoro uvjek manja ISO vrijednost daje bolji kvalitet fotografije. Problemi nastaju ako hoćete da fotografišete neku panoramu na slabom svjetlu, a pri tome nemate stalak ili u kadru imate nešto u pokretu.Tada će snimak „biti“ razmazan, jer manja ISO vrijednost pogotovo na slabom svjetlu uslovljava dužu ekspoziciju odnosno vrijeme okidanja.

Kvalitetan snimak panorame zahtjeva upotrebu stalka, bez obzira da li u optici imate stabilizator slike. Kada sam u podnaslovu naveo “način fotografisanja” upravo sam mislio na to. Stalak je najbolji stabilizator! Svako i najmanje mrdanje aparata dovodi do zamućenja snimka, što se pogotvo primjeti na većim formatima.

Ukoliko hoćete da napravite dobar snimak na slabom svjetlu (suton, oblačno vrijeme i sl.) postavite aparat na stalak, uhvatite kadar, podesite balans bjelog, smanjite ISO vrijednost, uključite tajmer i pustite da aparat sam „okine“. Bićete iznenađeni rezultatom.

foto 2
Foto 2. – Kotlaničko Jezero snimano u punom kontra svjetlu

Svjetlost

Za svaku fotografiju bi se moglo reći da je „igra“ svjetla u određenom momentu na određenom kadru. Svi parametri na aparatu se podešavaju prema svjetlosnim uslovima.

Panorame su jako zahtjevne, što se tiče svjetlosnih uslova, i moraćete da se dobro potrudite, ukoliko želite napraviti kvalitetan snimak. Pošto pokrivaju veliku površinu rijetki su trenuci kada imate idealno svjetlo. Za neka mjesta ne postoje idealni uslovi, a mnogo su primamljiva za fotografisanje. Svaka ozbiljnija fotografija mora da se obradi. Čak i kada ugrabite idealno svjetlo i podesite parametre ima posla za photoshop. To je još izraženije kod snimaka koji su nastali u složenim svjetlosnim uslovima. Nijedan foto aparat ne može tehnički pokriti takve situacije. Iz tih razloga se morate još potruditi da ispravite nedostotake i dočarate realno ono što ste željeli.

Najčešće nezgodne situacije u snimanju panorama javljaju se kada snimate na kontra svjetlu, odnosno kada sunce baca svjetlost u objektiv ili kada snimate na jakom svjetlu kadar koji ima dosta sjena. Tada će svijeli djelovi postati još svjetliji, a tamni još tamniji. To se dešava iz razoga koji sam već naveo da foto aparat ne vidi isto kadar kao ljudsko oko, bez obzira o kom se fotoaparatu radi. Prilikom pokušaja izoštravanja cjelokupne takve fotografije dobićete još gori efekat. Ovakve fotografije se koriguju parcijalno, posebno tamni, a posebno svijetli djelovi da bi se napravio takav balans svjetlosti da izgleda onako kako ga mi vidimo. Zbog toga moram razočarati one koji nemaju volje za obradom, mislim da im je bolje da se prestanu baviti baviti fotografijom.

Obrada fotografija kao i odabir fomata (jpg ili raw) je posebna tema koja zahtjeva dosta prostora, a i vremena, za one koji hoće da nauče.

Naravno ovo je samo dio onoga što se zove fotografija. Ostaju oblasti kao što je fotografisanje portreta, objekata u pokretu, macro fotografija, podešavanja parametara, pravljenje svjetlosnih uslova za pojedine vrste fotografije…
Ukoliko još niste izgubili volju biće nešto od vas!

Prilog: obrađene zahtjevne fotografije

Foto 1. – Orlovačko Jezero snimano potpuno u sjeni dok je pozadina sunčana
Foto 2. – Kotlaničko Jezero snimano u punom kontra svjetlu

 Davidović Ognjen Ogi

1 Comment on “Fotografisanje – Panorama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*