Flyfishing – Steelhead u Kanadi

Flyfishing – Steelhead u Kanadi

U Ontariju, Kanada se nalaze četiri velika jezera Ontario, Erie, Huron i Superior koja sa svojom velikom površinom nude veliki riblji fond.

Puno rijeka i potoka se priključuje jezerima prihvaćajući veliki broj migratora koji u jesen i proljeće dolaze na mrijest, neki po zadnji put dok se neki vraćaju i ponavljaju proces.

U Kanadi se nalaze četiri velika jezera Ontario, Erie, Huron i Superior

Kanada ima četiri velika jezera Ontario, Erie, Huron i Superior. U Americi je i peto jezero Mičigen

U mojoj okolini najomiljenija rijeka za stealhead na mahač mi je Bighead River koja se ulijeva u Georgian Bay u gradiću Meaford sa populacijom od 11.000 stanovnika. To je od mene oko 1.5h vožnje.

Svake godine, pa i ove početak ribolova na stealhead počinje sa velikim uzbuđenjem. Prateći vremensku prognozu i gledajući u skalu nivoa vode rijeke pomogne da se bolje pripremim i da znam šta me očekuje na vodi.

Za ribolov na steelhead-a moraju se stvoriti neki uslovi, a jedan od najvažnijih je da ima dosta kiše kako bi se nivo rijeka povećao i omogućio lakši ulazak ribe. Pošto je ishrana steelhead-a šarolika često se stvore problemi pronalaženja odgovarajuće imitacije koje variraju od različitih boja i veličina. Najbolje su egg (jajašaca – ikre) kao i nimfe različitih boja. Zna se desiti da ih vidite, tu su, a neće da uzmu vašu imitaciju. Neko pored vas ih skida kao na pokretnoj traci, a vi ništa. Kačenje i borba ribe da pobjegne sa udice, iskakanje iz vode uz svakojake akrobacije je neopisiv doživljaj. Zato volim loviti stealhed-a.

Najatraktivniji period za ribolov na stealhead-a je jesen kad počinju da ulaze u reke. Tada su prepoznatljivi po svojoj srebrnoj boji sa crnim leđima i najborbeniji su. Što duže ostaju u rijeci čekajući mrijest mijenjaju svoju boju koja prelazi u boju koju ima kalifornijska pastrmka (rainbow trout). Ona im služi za kamuflažu, dok žive u rijeci, da bi bili što manje primjećeni.

Kada ga uhvatite u proljeće niste načisto šta ste uhvatili, rainbow ili stealhead. Po završetku mrijesta vraća se u jezero gdje dobija ponovo svoju srebrnu boju i prilagođava se uslovima života u jezeru.

Otvorena sezona na stealhead na Bighead river počinje zadnje subote u aprilu i traje do kraja decembra. Načini, kako i sa čime se love je različit: fly, centerpin ili varalica. Svako ima svoj fazon i sve funkcioniše. Moj izbor je fly, mada koristim i centerpin*. Na Bighead se može uživati u finoj okolini, sa puno šume, bez naselja ili bilo kakve buke.

U gornjim tokovima rijeke lovi se brook i brown trout (residental). Pošto je većina zemljišta privatna, mora se tražiti saglasnost vlasnika. Ako vlasnik nije neko zakeralo dobije se pa se može uživati u lovu finih primjeraka pastrmki.

Samo još da napomenem da se u Ontariju na svim rijekama lovi na jednu dozvolu koja je podijeljena na sport i conservation, a cijena je $35 za cijelu godinu. Na vama je koju ćete odabrati i ostaje vam samo da pratite regulaciju na rijekama ili jezerima kada je i na šta je zabrana ribolova koje je propisao OMNR – Ontario Ministry Natural Resources.

Bistro!

Goran Arežina, Kanada

 

*Centerpin tehnika ribolova. Posebna tehnika koja se koristi u Kanadi za lov steelhead-a. Odlikuju je dugi štapovi, mašinice i plovak na sistemu na kome je mamac. Mašinicom i štapom se sistem s mamcem otpušta da ga voda slobodno nosi kako ide tok, a kada riba uzme lakše je dati kontru i zamarati ribu (koje su po pravilu velike) velikim štapom. Pogledati video.

Priredio IK

 

2 comments on “Flyfishing – Steelhead u Kanadi
  1. Ranko kaže:

    Centrepin nema veze sa musicarenjem. Takodje u regionu pomenutom u tekstu ima vrlo malo iskusnih musicara. 90% koristi set up za musicarenje isto kao i za centrepin. Nabacuju kojekakva olova i indikatore. To veze za musicarenjem nema. Da ne pominjem kako vrlo malo ljudi zna uopste tehnike zabacivanja kao i znanje o samom priboru.

  2. AREZINA GORAN kaže:

    Da Ranko u pravu si! Centerpin nema veze sa musicarenjem – mala greska. Napomenut je kao tehnika koja je dosta popularna i koja se moze koristiti svuda. Malo je nezgodno objasniti, a da niste imali kontakt s tim.
    Pozdrav Goran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*