FFly iz knjige „The Fly Tying Bible“

FFly iz knjige „The Fly Tying Bible“

Ffly muha mi godinama donosi lepe ulove lipljana i pastrmki na mnogim rekama. Postoje dva načina izrade originalni (Marijan Fratnik) i poboljšani – improved (Hans Weilenmann). Pisali smo o oba načina na Mušičaru.

U poznatoj knjizi* „The Fly Tying bible“ je opisana izrada korak po korak SBS (StepByStep). Predstavljamo te stranice iz knjige fotografijama. Imitacija predstavlja skoro sve vrste insekata kojima se ribe hrane na površini vode.

Izrada muhe:
Muha se jednostavno pravi, a donosi lepe ulove na vodi. Na udici za suve muhe #10 do #28 se od tamnozeleno (oliv) bojenog pera fazana pravi telo muhe, tako da se na prethodno namotan konac po telu muhe nanese lepak u tankom sloju, a telo se namota od isperaka fazana u oliv boji. Stave se krila od jednog, dva ili tri CDC pera (zavisno od kvaliteta). Olivnim koncem se napravi glava i učvrsti se završnim čvorom.

Telo se može raditi od različitih materijala. Pisali smo o tome u Mušičaru

Neke varijate objavljene na Portalu Mušičar

Oliv FFly Benjamin Mujagić
Improved FFly Hans Weilenmann
Moje Ffy
Varijanta FFly Jovan Ognjanović
Gold FFly Benjamin Mujagić
Moje Improved FFly

*Fly-Tying Bible, izvanredna knjiga koja daje 100 imitacija za lov salmonida i to kako se prave – korak po korak. Veliki broj mušica, nimfi i strimera koje su date u toj knjizi se mogu koristiti i na našim vodama!
Knjiga ima 256 strana, a u uvodu su dati osnovni podaci o tehnici pravljenja imitacija, te o osnovnom alatu i materijalima.
Povez knjige je urađen sa spiralom i tvrdim koricama, tako da knjiga može stajati otvorena na stranici koju ste odabrali, bez problema

Dobio sam je od prijatelja Ćiseka iz Engleske!


Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*