Fazanke od fazana, orla i čaplje

Fazanke od fazana, orla i čaplje

Poslednje dve godine imao sam čast i veliko zadovoljstvo da se takmičim u Mušičarskoj (Fly fishing) ligi Srbije zajedno sa našim izvanrednim mušičarima i velikim drugarima. Cilj mi je bio da naučim što više o posebnom vidu mušičarenja, nimfarenju. Iako se na takmičenjima primenjuje i lov suvom i mokrom muvom kao i lov strimerom, najefektivniji vid ribolova je nimfarenje.

Pre ovog takmičenja o korišćenju džig udica sa tungsten glavama znao sam vrlo malo, ali sam zahvaljujući momcima iz Mušičarske lige naučio mnogo, dovoljno da ne budem baš na poslednjem mestu tabele. Ja sam pitao sve što me je zanimalo, a oni su mi nesebično otkrivali neke tajne finese koje se teško mogu naći u literaturi ili na Internetu.

Inače takmičenje je izuzetno zanimljivo, ako ga shvatite na način na koji sam ga ja osmislio. Vi dobijete deo reke i onda morate da iz sebe izvučete sve ono što znate, vidite ili čuvate u iskustvu da bi ulovili što više riba. To nije prvenstveno nadmetanje sa drugim takmičarima već sa samim sobom. Ako u to sve uključimo nepristupačnost terena i važnost brze promene mesta kao i nošenje neophodne logistike: štapova, meredova, čuvarki za ribu, sitnog pribora, onda se broj problema koje trebate da rešite znatno povećava.

Što se tiče mušica, otežanih nimfi, to je tek posebna priča. Potrebno je stalno menjati dužinu predveza i težine  tungsten glava da bi se prilagodili dubini na kojoj lovite kako bi se nimfa kretala prirodno i tako bila interesantnija ribama. Sve to zahteva izuzetnu spretnost i uvežbanost kako ne bi gubili dragoceno vreme. Veoma je važan sam odabir nimfi i poznavanje vode na kojoj se lovi. Takmičari najviše koriste dve vrste otežanih kreacija: fazanku i zečije uvo. Međutim, danas imate toliko najrazličitiji modela, varijanti, boja i oblika ove dve vrsta nimfi da je prava umetnost izabrati koja će biti lovna na određenoj lokaciji.

Moje tri nimfe koje pravim i koristim ih u takmičarskom i slobodnom mušičarenju su Fazanke. Nazvao sam ih fazanke (fazan) od fazana, fazan od orla (rode) i fazan od čaplje. Sve što nije zec sad se zove fazan …

Da se ne bi pogubili u vezivanju i odabiru muva pokušaću da sve malo uprostim na primeru nimfe fazanke. Pristalica sam prirodnih materijala i boja, ali nemam ništa protiv ni raznih hot spotova od fluo konaca, lameta, ajs dabinga, … ako oni imaju svrhu.

Predlažem da prvo navežete tri vrste fazanovog repa od prirodnih materijala, pa da onda vršite nadgradnju. Recept za izradu je jednostavan. Neću ići po redosledu vezivanja kako bih lakše objasnio suštinu. Tela mušica radimo od tri vrste isperaka velikih pera fazana, orla (ili rode) i čaplje. Time dobijamo tri osnovne boje tela; braon, crno i sivo. Rep se vezuje takođe od isperaka istih kao telo. Ako želite možete koristiti kao univrzalno rešenje pera od petla iz Leona – Cock De Leon. Grudi su od zečijeg dabinga, a noge od CDC pera vezanih petižanovim sistemom. Porebravanje bakarnom, zlatnom ili srebrnom žicom. Na ovaj način pokrili ste tri najčešće boje prirodnih insekata i ako ih uradite u veličinama od 10 do 18 za rekreativni ribolov vam može biti sasvim dovoljno. Tungsten glave od 4mm, 3mm i 2,5mm će pokriti  sve veličine udica. E sad, ako želite da dodate neki hot spot radi atraktivnosti ili lova u sijera vodi, možete to lako uraditi korišćenjem fluo oranž, zelenog ili žutog konca. Po ovom principu možete vezati i varijante nimfe zečje uvo koristeći različite boje zečjeg dabinga.

Srđan Savulov na Gradcu

I na kraju najvažnije: da bi bili zaista uspešni primarno je znati voditi nimfu na što prirodniji način, na odgovarajućoj dubini i na pravom mestu. Za ovo će vam biti potrebno da provedete mnogo sati na reci, ali sam siguran da vam to neće pasti teško, naprotiv.

Srđan Savulov

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*