Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori – Predstavljanje sektora

DOBRODOŠLI dragi takmičari i gosti! Čast mi je da vam predstavim 25. FIPS Mouche Europskog prvenstva u mušičarenju i pozovemo sve vas da dođete i otkrijete ljepote Crne Gore!
Prvenstvo će se održati od 01. do 07. jula 2019. godine na sjeveru Crne Gore u gradovima Plavu, Andrijevici i Beranama. Okružena balkanskim Alpama, neponovljiv je krajolik ledničkoga Plavskog jezera i glacijalne doline koju izvlače rijeke Ljuča i Lim. U podnožju planinskog masiva Komova, Lim prolazi svojim prekrasnim kanjonom.
Pozivamo sve vas da dođete ranije i uživate u jedinstvenoj ljepoti ovog rajskog područja.

Sektor I – Ljuča / Gusinje
U podnožju planinskog masiva i nacionalnog parka „Prokletije“, rijeka Ljuča teče kroz dolinu Gusinje-Plav do Plavskog jezera. Iako planinska rijeka, Ljuča ima sve karakteristike nizijske rijeke, jer je njezin tok dug 16km i sve vrijeme čini meandre s plitkim i dubokim dijelovima. Rijeka je izuzetno hladna, s maksimalnom temperaturom od 8°C i dubinom od 0,5m do 3m. Ljuča je najjužnija tačka prirodnog staništa za lipljene.

Područje: Sektor I Ljuča – srednji je dio rijeke Ljuče, u blizini malog sela Martinovice. Takmičarski dio ima mnogo meandara i pripada području uhvati i pusti.
Riblje vrste: Lipljen, mladica, potočna pastrmka

Sektor II – Plavsko jezero, Plav Ispod planine Visitor nalazi se dragulj Plavske opštine, Plavsko jezero, najveće glacijalnog jezera na Balkanu. Oblika je elipse, površine 2km2 i prosječne dubine 3m, a najdublje 9m. Nalazi se na 906m nadmorske visine. Čista i hladna voda, Plavskog jezera dolazi iz rijeke Ljuče. Na izlasku iz jezera ističe rijeka Lim. Plavsko jezero bogato je raznolikom vrstom riba.

Sektor 2

Područje: Polovina Plavskog jezera je takmičarsko područje
Riblje vrste: Jezerska pastrmka, blatnjača, mladica, lipljen, štuka, klen

Sektor III – rijeka Lim, Plav Rijeka Lim je dobila ime po latinskoj riječi „limes“, što znači „granica“, jer je rijeka odvajala Istočno i Zapadno Rimsko Carstvo. Rijeka Lim dolazi od Plavskog jezera, sa svojom vrlo čistom vodom, bogatom ribljim vrstama i pristupačnim mjestima za mušičarenje.

Područje: Sektor III počinje ispod mosta rijeke Lim, nizvodno od 4km. To je zona za mušičarenje. Riblje vrste: Lipljen, klen, mladica, potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka

Sektor IV – rijeka Lim, Andrijevica
Sektor IV, Limski dio koji pripada gradu Andrijevici. Budući da rijeka Lim prolazi kroz kanjon, sektor ima karakteristike divljih i bržih dijelova rijeke, s velikim kamenjem i bazenima.

Područje: Kanjon rijeke Lim u blizini grada Andrijevice
Riblje vrste: Lipljen, mladica, potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka, klen

Sektor V – rijeka Lim, Berane
Radi se o dijelu rijeke koji protiče kroz urbano gradsko područje u gradu Berane, obale su pristupačne, a teren je interesantan za mušičarenje. Od ribe najviše je zastupljen lipljen, ali takođe su zastupljene potocara, kalifirnijska pastrmka, klen i mladica. Lim je širok, sa specifičnim dugim i ravnim kamenjem i teče ispod dva gradska mosta.

Područje: Sektor V nalazi se na središnjem gradskom dijelu rijeke Lim.
Riblje vrste: Lipljen, klen, mladica, potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka

Nekoliko fotografija sa terena gde su sektori_

Želja nam je da se prvenstvo održi u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi. Želimo vam toplu dobrodošlicu i Bistro!

Fotografija iz sektora sa oficijelnog sajta

Fotografije i tekst: Tehran Tero Palavrtić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*