Ekologija na djelu, Lašva u Vitezu

Ekologija na djelu, Lašva u Vitezu

7acce66d40ec90c2d61987b409cbf850_M

Ekologija na djelu, Lašva u Vitezu

Iz ljubavi prema rijekama, ribolovu i prirodi nastojimo raditi savjesno i odgovorno se ophoditi prema okolišu, te pokušavamo doprinijeti njegovom očuvanju. Statutom Udruge sportskih ribolovaca Vitez svaki član je obvezan uzeti učešće na minimalno dvije akcije godišnje na čišćenju, uređenja korita i poribljavanju.
Smatramo da ovo nije dovoljno obzirom na obim bacanja krutog i plivajućeg otpada koji se dešava cijelim koritom rijeke Lašve. U vezi s ovim problemom zajednički nastupamo sa predstavnicima svih lokalnih, federalnih i državnih institucija i organizacija koje se bave ovom problematikom.

Industrijalizacija, povećan broj stanovnika i neodgovorno ljudsko ponašanje, doveli su do nestajanja šuma, zagađenih izvora vode za piće i zagađenog zraka. Ukoliko nastavimo sa ovakvim ponašanjem, prijeti nam opasnost da se zatrpamo i ugušimo u sopstvenom otpadu. Da bi se u prirodi razgradio opušak od cigarete, potrebno je od 1. do 5. godina, za aluminijsku konzervu 10. do 500. godina, za plastičnu kesu 100. do 1.000. godina, a staklenoj boci 4.000. do 100.000. godina. Većina ljudi i ne razmišlja o tome kada želi da se riješi nepotrebnog otpada, a posljedice su nesagledive.
Važnost čistog okoliša i vode za čovječanstvo je neprocjenjiva.

Lašva u Vitezu

Nekada je Lašva u Vitezu izgledala kao i puno rijeka na našem Balkanu,

flase_pavlovici00004 flase_pavlovici00002 dc9e231f652301f80ea8e901bd9ec18a_L flase_pavlovici00006

a danas je to lijep prostor sa uređenim obalama i rijekom u koju su se i ribe vratile. Zahvaljujući angažovanju članova USR Vitez sada je to lijepo mjesto pored koga se može prošetati i uživati u prirodi, a mušičari i u lijepom mušičarenju.

staza_musicar2 web potocara_baner2 web

7acce66d40ec90c2d61987b409cbf850_M potocara web

staza_musicar1 web

Prosudite sami šta je bolje! Uz malo volje i truda puno rijeka u okruženju bi mogle biti ovakve!


MUŠIČARSKA STAZA “LUDVIG TIBOLD” VITEZ

Mušičarska staza “Ludvig Tibold” nalazi se na rijeci Lašvi u Vitezu. Radi se o dijelu dužine cca 1.000 metara. Dozvoljeni ribolov je isključivo mušičarenjem, a lovi se na način uhvati i pusti (C&R). Staza je bogata salmonidnom ribom, prvenstveno potočnom pastrmkom i lipljenom sa ponekim primjerkom mladice. Na stazi se nalazi 6 kaskada, zakloni za ribu, obale su uređene, postavljene su klupe i kante za smeće. Na samoj stazi je izgrađen Ribarski dom, jedan otvoreni hladnjak, peka sa roštiljem, dovedena je voda za piće, postavljena je noćna rasvjeta i urađen je pristupni put za motorna vozila sa parkingom pored Ribarskog doma. Korištenje sadržaja (roštilj, peka, hladnjak..) je besplatno, a goste molimo da ne ostavljaju otpatke za sobom.

http://www.usrvitez.ba/index.php/ribolov-zona/rijeka-lasva

Korišćene fotografije i dijevi teksta sa: http://www.usrvitez.ba

Loading

1 Comment on “Ekologija na djelu, Lašva u Vitezu

  1. Sve je to lijepo, ali, uvijek kod nas ima neko ali, ribljim fondom se upravlja bez pomoći struke, pa se u rijekama po BiH danas uglavnom nalaze potočne pastrmke atlanske linije !
    Za ovakvu situaciju se treba kriviti i ribolovna udruženja, koja često nemaju napravljenu ribarsku osnovu, a i kad imaju ne traže od uzgajivača mlađi sertifikat o porijeklu i genetičkoj autohtonosti, kao i elektroprivrede koje su obavezne po zakonu na godišnjem nivou nabaviti i poribiti vodotok, a na kojem imaju svoje objekte, a u tom procesu učestvuju sekretarice, referenti, nekad i portiri, pa bi bilo bolje kad bi ih oslobodili te rabote potpuno kako bi prestali praviti štetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*