Ekologija izborni predmet u Srbiji

Ekologija izborni predmet u Srbiji

ekologijaZa ekologiju u školama, kao izborni predmet
Učenici osnovnih i srednjih škola od iduće školske godine mogli bi imati novi izborni predmet iz oblasti ekologije i održivog razvoja, a Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pripremiće školski program kako bi se tom problemu pristupilo adekvatno, izjavio je ministar Oliver Dulić.

„Nadam se da ćemo u saradnji sa Ministarstvom prosvete uspeti već od 2009 godine da promenimo obrazovni sistem i životnu sredinu i održivi razvoj uvedemo kao neki vid predmeta“ kazao je Dulić prilikom obilaska ekološkog vrtića „Nada Purić“ u Beogradu.

Deo međunarodnih obaveza

Prema njegovim rečima, takav predmet ne bi dodatno opteretio decu, već bi im pružio mogućnost da nauče nešto što će biti od koristi ne samo za njih lično, već i za naše gradove, sela i zemlju u celini.

„Ideja o uvođenju izbornog predmeta iz oblasti ekologije i održivog ravoja postoji nekoliko godina, a proizilazi i iz međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela. Mi imamo neke školske programe koji ta pitanja obrađuju, ali je stav ministarstva da oni nisu adekvatni“ kazao je on i dodao da je iz tog razloga u saradnji sa ministarstvom prosvete započet razgovor o novom predmetu.

Deca koja će vaspitavati odrasle

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će to ministarstvo podržati inicijativu za uvođenjen novog predmeta, jer je odnos prema životnoj sredini veoma važan, a sama inicijativa oslikava rad Vlade Srbije na stvaranju novog sistema vrednosti. Ako ne stvorimo novi sistem vrednosti koji ove stvari čini sastavnim delom života i dece i odraslih, ne možemo promeniti ni sredinu, ni način života, niti razviti svest o značaju očuvanja životne sredine. Ministarstvo prosvete će ovu ideju podržati, a na nacionalnom prosvetnom savetu je da preduzme dalje korake. Mnoge stvari koje se u razvijenijim državama podrazumevaju kod nas tek treba započeti, pa će ova deca obrazovati i odrasle, a to je izuzetno značajno za naš celokupan razvoj“, zaključio je Obradović.

Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*