Džet leg teži kada se putuje na istok

Džet leg teži kada se putuje na istok

Jetlag webDžet leg teži kada se putuje na istok

Uz strah od letenja, za mnoge putnike u avio saobraćaju najgori deo putovanja jeste džet leg*. Reč je o stanju organizma praćenom nesanicom, umorom, dezorijentisanošću koje nastaje usled višečasovne razlike između vremenskih zona.

Ovo stanje, a pojedini ga čak nazivaju i bolešću, pogoršava se kada se leti ka istoku, dok se lakše prevazilazi kada se leti ka zapadu. Iako naučnici godinama raspolažu tim saznanjem, tek su sada objasnili razlog te pojave.

Put ka zapadu i prolazak unazad kroz nekoliko vremenskih zona, daje organizmu dodatno dnevno vreme koje telo prirodno traži, dok put na istok skraćuje dan i otežava prilagođavanje. Naučnici sa Univerziteta Merilend tvrde da je našim neuronima lakše da se izbore sa produženim trajanjem dana nego sa njegovim skraćenjem. Oni objašnjavaju da letenjem ka zapadu, odnosno, vremenski unazad, dan se produžava, tako da duže ostajemo budni danju, što je prirodna težnja organizma. Suprotno, kad se leti na istok, duže ostajemo budni tokom noći, što organizam teže podnosi.

U hipotalamusu (delu mozga u kojem je između ostalog smešten i centar za san) se nalazi veliki broj ćelija koje signaliziraju ostatku tela kada je dan, a kada noć, u zavisnosti od svetlosti koju primaju iz spoljašnjeg okruženja. Ali, kada se leti kroz nekoliko časovnih zona, na primer iz Beograda u Njujork, te ćelije gube svoju rutinu i postaju zbunjene, pa se telo oseća umorno i dezorijentisano.

Dzet_leg

„Naš prirodni bioritam je sporiji od smenjivanja vremenskih zona tokom leta, i kada se izgubi uobičajeni režim smenjivanja dana i noći, organizam želi da dan traje duže. Naš unutrašnji sat ima ciklus koji traje malo duže od 24 sata i zato se lakše prilagođava kada letimo na zapad i kada se dan produžava, nego kada letimo na istok, gde nam se dan skraćuje i gde duže ostajemo budni noću“, objašnjava jedan od autora istraživanja.

Ovi stručnjaci izračunali su da putovanje kroz šest vremenskih zona na zapad zahteva oporavak u trajanju od šest dana, dok putovanje u suprotnom smeru traži dva dana više za potpuni oporavak organizma.

Ovo pravilo, međutim, ne važi za sve ljude, već zavisi i od individualnog bioritma, pa oni koji ranije odlaze na spavanje lakše podnose „istočni“ džet leg nego oni koje zovemo noćnim pticama.

Autor: Politika

*“Džet leg“ je desinhronizacija u telu čoveka, nastala kao posledica letenja avionom kroz više vremenskih zona, najčešće nakon međukontinentalnih letova.

Priredio IK/OnlineMušičar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*