Duplo upredeni konusni predvez

Duplo upredeni konusni predvez

upredeni predveziDuplo upredeni konusni predvez
– kompletno uputstvo za izradu –

Kada sam na moj prvi pribor za mušičarenje montirao novi konusni predvez i zamjenio postojeći- stari, prvi u mojoj mušičarskoj karijeri, shvatio sam da i nisam tako loš u serviranju mušice. Posle tog slučajnog otkrića nije mi puno trebalo da shvatim važnost usklađenosti konusnog predveza sa ostatkom pribora.

Koji konusni predvez za koju strunu? Kada se govori o usklađivanju mušičarskog pribora, obično se misli na štap i strunu. Kod predveza nema jasnih preporuka koje bi precizno odredile kakav tip predveza je najbolji za određenu strunu. Da bi pravilno odabrali predvez mora vam biti jasno za šta on služi. Morate shvatiti da to nije dio opreme koji samo služi za postepeno smanjivanje prečnika od glavne strune do mušice.

Šta je zaista konusni predvez? Jednostavno rečeno, to je monofil sastavljen iz jednog ili više komada sastavljanih čvorovima ili upredenih konusno. On je glavni krivac što se naša mušica kao kamen zabode u površinu vode ili sroza na hrpu predveza. Ovo su najčešći znakovi loše odabranog konusnog predveza, koji se do neke mjere mogu ublažiti korekcijom zabačaja.

Šta je svrha konusnog predveza? Sigurno ste primjetili da većina struna na kraju ima konusni završetak. Predvez treba biti konstruisan kao nastavak tog konusa. To je dio koji treba da “ubije” silu koja se prilikom zabačaja prenosi duž strune, ali postepeno tako da dobijemo opružen predvez po vodi i lagano serviranje mušice bez njenog “zabijanja” u vodu ili padanja po predvezu koji se nije opružio.

UPUTSTVO ZA IZRADU

Za mene je duplo upredeni konusni predvez najbolji. Nema manu da se uplete, omogućava bolju prezentaciju, lakše korištenje, odlično se ponaša kao ublaživač sile i efekta trzaja, otporan je na habanje, pouzdan… Ako se pravi u kućnoj radinosti, može biti skrojen za sve moguće situacije.

Zar nije dovoljno? Počeo sam da pravim jednostavan i veoma efikasan duplo upredeni konusni predvez, koji možete napraviti sami veoma jeftino, sa par elemenata. Može biti proizvoljno konusan ili modifikovan po dužini tako da bude vrlo efikasan.

Možda je suvišno reći, ali od kad sam počeo praviti ovaj predvez više nikad nisam koristio neki drugi za ribolov suvom i mokrom mušicom.

Kako se pravi dupli upredeni konusni predvez? Počeću sa opisom potrebnog materijala, onda objasniti osnovne procedure za standardni predvez, završavajući naznakama za moguća prilagođavanja.

Potreban materijal

Tabla – Najvažnija stvar će biti pravljenje “predvezne table”. To je u osnovi 3 metra dugačka i 25 cm široka drvena tabla sa manjom tablom koja je pričvršćena za vrh velike table pod uglom od 90 stepeni i 3 kuke prikačene sa donje strane gornje table. Pogledajte sliku 1. radi shvatanja konstrukcije table i standardnih mjera.

predvezna tablaOva tabla se može napraviti od bilo kakve daske ako imate korektne dimenzije. Manju tablu odozgo možete zakucati, a “čepove” napraviti od najobičnijeg drveta oko 2 cm u prečniku koji mogu biti zakucani, zalijepljeni ili uvrnuti na tablu. Koristite razdaljinu prikazanu na slici 1. (Na slici su date razdaljine za predvez od 223,5cm, naš primjer). Najbolje je da napravite dužu tablu i neku varijantu pričvršćivanja čepova koja vam omogućava da promjenite dužinu konusnog predveza mjenjajući čepove u različitu grupu rupa. Nacrtajte liniju preko table na 90 % razdaljine od kuka do najnižeg čepa.

Tegovi – Sledeća stvar je nekoliko tegova sa alkama, da se mogu okačiti (može poslužiti bilo šta). Kruta žica nam služi da bi sa njom napravili vezu između tega i kraja predveza, a kasnije da bi skinuli teg i uvrtali predvez (može se koristiti i deblja spajalica za papir).

Ostale stvari – Kotur monofila, treba vam samo jedana rolna običnog monofila, za izradu predveza. Obično kupim jednu rolnu od 100 metara. U našem slučaju to je dovoljno za 3 kompletna predveza. Za lake predveze koristim monofil prečnika od 0,08 do 0,12 mm. Debljina monofila direktno utiče na debljinu predveza kojeg pravimo. Za početak možete koristiti obični monofil prečnika 0,10 mm i u našem slučaju dobićete predvez koji karakteristikama zadovoljava mušičarske strune u rasponu klasa od #4 do #6.

Postupak – Osnovna ideja je da se naprave dvije polovine predveza, uvrnu nezavisno, onda ih vežemo zajedno i pustimo da se “odvrnu” – ako je urađeno ispravno, odvrtanje posebnih strukova će zamotati (upresti) kompletan predvez u različitim smjerovima. Ovo nije mnogo različito od načina kako se pravi konopac u fabrikama za proizvodnju konopaca.

izradaPravljenje omči – Dvije polovine su slične. Preporučujem da pogledate sliku 2. – šematski prikaz procedure.

1) Uzmite kotur monofila i napravite omču na slobodnom kraju tog monofila.

2) Nakačite omču na jednu spoljnu kuku koja je na visećoj dasci.

3) Namotajte monofil oko prvog čepa ispod kuke i tada vratite nazad na kuku, svo vrijeme držite određeni nivo zategnutosti monofila.

4) Provucite 5,5 puta, tako kreirajući 5,5 omči između kuke i tog čepa (11 strukova monofila).

5) Poslednji struk (pola omče) ne ide oko istog (najbližeg) čepa već se nastavlja na sledeći čep, ide oko njega i onda se vraća na gornji čep (pogledaj sliku 2.).

6) Provucite monofil kroz otvor od prvog seta omči i dole, tako da su sada povezani gornji i donji set omči.

7) Napravite 2,5 omči (5 strukova) na ovaj način, i onda nastavite na niži čep.

8) Napravite 1,5 omču ovde, na isti način kao što je opisano za drugi set omči, a onda napravite završnu omču na monofilu, tako da možemo nakačiti poslednjih pola omče na čep. Sad imate komplet uvezanih omči, nakačenih na čepove.

9) Odsijecite monofil tačno posle čvora. Sve ovo treba raditi pod blagom ali konstantnom zategnutošću monofila.

10) Provjerite sve omče na ravnomjernost i ravnomjernu zategnutost. A zatim napravite sledeću polovinu predveza na isti način.

uvrtanje

Uvrtanje – Sada imate dva dijela upletenih omči koje se nalaze na dasci. Za ovaj dio procedure obratite pažnju na sliku 3. Nakačite tegove na svaki od donjih setova omči, pomoću krute žice (spajalice). Tada nježno skinite komplet omči sa čepova, krećući se sa najnižeg čepa prema najvišem. Uhvatite jedan olovni teg sa zakačkom i počnite uvrtati u smijeru kazaljke na satu, kada se gleda odozdo, dok sve ne bude 10 % kraće nego što je bilo, koristeći liniju povučenu preko daske kao referencu.

Budite apsolutno sigurni da je za vrijeme uvrtanja tenzija zadržana na polovini predveza, a ako nije odmotajte sve i krenite ponovo. Zakačite teg za tablu pomoću gume ili neke ubadače (snađite se malo) i uvrnite drugi komplet omči sa drugim tegom u istom smijeru (važno!). Napravite istu dužinu kao prvi komplet i pričvrstite i taj teg za tablu. Uvrtanje možete raditi nekom bušilicom, mikserom za nes kafu i sl. ali na taj načn da održavate konstantnu zategnutost kompleta omči.upredanje

Upredanje – Pošto su vam dva donja kraja učvršćena, prenesite dva gornja kraja omči, jednu po jednu, veoma pažljivo na srednju kuku. Možete koristiti npr. čvrstu pleteću iglu za ovo ili nešto slično.

Kada su dvije polovine prenesene na srednju kuku, spojite donje krajeve čvrstom žicom tako da se oba kraja predveza sa tegovima drže zajedno (važno!). Sada raskači donji kraj predveza sa table i omogući da predvez visi neometano. Primjetićete da će početi da se uvrće “unazad” praveći upredeni predvez. Sačekaj dok tegovi prestanu da se kreću i dok potpuno ne stanu. Na gornje i donje omče možete staviti malo lijepka da se drže zajedno. Raskači tegove sa predveza i predvez sa kuke. Protresi nekoliko puta da ukloniš unutrašnja naprezanja od uvrtanja.

Gornja velika omča može biti nakačena na bilo koji sistem omče na kraju mušičarske strune (konektor). Mala omča može biti korišćena na veliki broj različitih načina. Meni omiljeni je da nakačim na kratku dužinu debljeg monofila – pravim na oba kraja monofila omče – sa upredenim predvezom spajam sistemom “omča na omču”.

Spremni ste da napravite prvi zabačaj sa novim upredenim konusnim predvezom.

Prilagođavanja – Postoje 3 osnovna načina prilagođavanja:

Možete mijenjati debljinu mofila da dobijete teži, deblji i čvršći predvez ili lakši, tanji i mekši predvez. Sve deblje od 0,14mm će ipak biti previše čvrsto da omogući čak i uvrtanje dok će sve tanje od 0,08mm biti suviše nježno za rukovanje (bar sa mojim nespretnim rukama);

Možete promjeniti broj namotaja (omči) u različitim dijelovima predveza. Moj osnovni opis za 2.35m dugi predvez ide sa konusom 22-16-10-8-6 struna, jednakih u dužini. Ukoliko ste koristili debljinu monofila 0,10mm dobijamo konus debljine 2,20 – 1,60 – 1,00 – 0,80 – 0,60mm. Eksperimenti sa nagibom su ograničeni (skoro) samo vašom maštom;

I konačno dužinu predveza možete mijenjati promjenom razdaljine između čepova mjenjanjem pozicije čepova;

Ovo su tri osnovna načina modifikacije. Pored njih moguće je mijenjati broj čepova čijim povećanjem broja dobijate finiji konusni prelaz, mada lično nisam osjetio potrebu za tim.

Izradom ovog predveza možete riješiti bilo koju situaciju na vodi, uštediti novac i shvatiti tačnu ulogu konusnog predveza u mušičarskom sistemu. Konusni predvez više neće biti dio opreme koji vas brine.

Autor: Radovan Stanić
Tekst je prvi put objavljen 2002 godine na sajtu www.lipljen.com
Literatura: Henk Verhaar, Twined or furled leaders, www.globalflyfisher.com, 1996.

Konektor_Uputstvo-za-montiranje

cvorovi

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*