Divlji laks – Uzgojeni laks

Divlji laks – Uzgojeni laks

Riba je vrhunsko jelo barem jednom sedmično. Ima je kvalitetne i manje kvalitetne, al`nek je na stolu bilo kakva, dobro je došla. Možeš je jesti samu bez išta, a može i sa vrlo bogatim i raznovrsnim prilogom, sve po želji i ukusu.

Laks (Losos), je sigurno 5 zvijedica vrijedan što se tiče kvalitete, ukusa i hranjivosti. Ima ih dvije vrste, onog divljeg i onog uzgojenog u kavezima u norveškim fjordovima. Nije velika razlika u kvaliteti između ova dva laksa. Možda nekom i nema nikakve razlike, ali je bolje u svakom slučaju uzimati i jesti onog divljeg.
U trgovini je dovoljno uočiti naljepnicu na kojoj MORA, stajati da li je divlji ili uzgojeni, barem u EU. Razlog zašto divlji laks, a ne uzgojeni je druge prirode. Proizvodnja uzgojenog laksa na farmama izuzetno zagađuje vodenu sredinu i cijena tog zagađenja i posljedice su skuplje i veće, globalno gledano, nego profit. Jedan dio tih laksova uspije pobjeđi iz kaveza i mješaju se sa onim divljim što nije nikako poželjno. Norveška od proizvodnje laksa zarađuje ogromne svote novca, da ti se zavrti u glavi, ali ipak, na preporuku stručnjaka, a odlukom političara će početi zatvarati mnogobrojne farme. Kao kompenzaciju nude tehnologiju uzgoja laksa, ali u zatvorenim recilkularnim bazenima koji nemaju dodir sa otvorenim morem, da bi se izbjeglo zagađenje i druge posljedice. Nadam se da će i održati obećanje.

Meni to kao prirodnjaku i pasioniranom ribaru laksa sa mušičarskim štapom itekako imponuje i raduje me.

… Na posuđenoj slici su okrugli kavezi u kojima se uzgaja laks u jednom od fjordova u moru Norveške …

Okrugli kavezi u kojima se uzgaja laks u jednom od fjordova u moru Norveške

Moje zamaranje i ulov laksa https://www.facebook.com/VibaBejt/videos/4278166273840/?t=65

Neki moji ulovi laksa u divljinama Skandinvije:

Razmišljanje s nama podelio Osman Ope Bejatović

Loading

1 Comment on “Divlji laks – Uzgojeni laks

  1. Kamo srece da ispostuju dogovor… Nazalost, industrija je prejaka i najjeftinije im je da ih odgajaju u moru. I ja se nadam da ce uskoro prebaciti proizvodnju uskoro, ali teska posla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*