Divlje vode!

Divlje vode!

Klen vredan paznje web

Divlje vode!
Istočna Bosna

Povratak sa Sanice s prijateljima, pokisao, krepan, umoran. Raspakujem stvari, ubacujem u mašinu za pranje, čišćenje opreme . Plan mi je bio da odmorim par dana i sačekam nekog od rođaka, ako bi krenuli za BiH da me povezu. Uveče se čujem sa rođakom i kaže mi da ujutru kreće za Sokolac iz Beograda. Šta mi je činiti nego da uhvatim fen u ruke i sušim stvari. Izjutra pakovanje opreme i stvari.

Pošto nemam vremena za vezivanje muha, pakujem deo pribora za vezivanje i stegu, čisto što bi se reklo malo osnovnog materijala za krejice (jednodnevke – op urednika), mrave i policelonske bube.

Plan mi je da obiđem divlje vode i reke Rakitnicu kod Rogatice, Praču i Crni Rzav kod Višegrada. Odsedam kod rodbine i smeštaj menjam na svaka 2-3 dana. Veče koristim za vezivanje muva. Kutije su mi poprilično prazne, pa se valjaju dopuniti sa imitacijama mrava, sitnih jednodnevki i klenovih buba, na koje ću loviti narednih dana.

Prelep-kolorit-web.jpg

Rakitnica
Vreme je bilo promenjivo sa čestom kišom. Prvi susret sa Rakitnicom u Rogatici je ispod zabrane, koja počinje od mosta kod autobuske stanice i kroz celi grad. Pošto je totalna zabrana tu ima i dosta krupnih lipljena i ogromnih pastrmki. Malih lipljana ima dosta i uzimaju imitacije mrava na udici 18-20, mogu se uloviti u velikom broju. Lipljan je zastupljeniji u donjem delu reke prema ulivu u Praču. Sutra ujutru sam krenuo u deo reke iznad grada. Svraćam do udruženja i uzimam dozvolu koja za divlje vode na rekama BiH košta 10KM, odnosno 5 evra. Samo što sam krenuo počinje kiša, sklanjam se ispod jedne kolibe kraj reke i čekam da prestane. Posmatram reku nije bilo insekata na njoj, brzog je toka i duboka. Logično bi bilo probati na nimfe, ali se ja odlučujem da probam na suvog kočijaša na udici broj #12. Kiša je prestala za otrpilike 1h i krećem polako da bacam muvu. Dobijam jednu manju potočaru prelepog kolorita, vraćam je i nastavljam na istom mestu. Bacam muvu u nešto dubljem delu i odjednom riba – takvom brzinom uzima muvu a pri tom iskoči cela iz vode. Bila je to znatno veća riba, štap (Sage #3) se savija, ona vuče u grane koje su uz obalu i onda ona ribarska – ode… Uh, predivna riba, ali je nisam uspeo uloviti. Navikao sam na revirske ribe koje su poprilično izmorene za razliku od divljih koje su kao pomahnitale. Uzvodno od grada su divni tereni, reka tu protiče kroz šumu i pašnjake, mada su većinu stabala pored reke odsekli da bi se voda zagrejala za potrebe bazena koji se nalazi u centru grada, ali mislim da to nema nikakvog efekta. Na jednom mestu kačim 5 komada, a uspeo sam izvući samo jednu ribu. Imao sam podizanje veće ribe na moju muvu, ali maler ponovo. Kako se ide uzvodno tako se gubi lipljan i potočara postaje dominantna. Rastinje biva intezivnije tako da nije više jednostavno mahati. Većinu riba sam dobio na kočijaša i na klinkhamera na udici broj 10, sa telom od naradžastog biota porebran tankom bakarnom žicom i grudima od pauna. Zbog brze vode potrebno je bacati imitacije koje će što duže ostati na površini. Kada struja vode potopi muvu riba je uzima i u filmu. Većina riba mi je uzimala imitaciju na sredini toka, a ne uz obalu. Ribe su manjih dimenzija, sa par većih riba, ali nisam ih uspeo privesti objektivu.
Krivolova ima dosta, pecanje na žive mamce, pecanje sistemom sa tirolskim drvcetom i vaser kuglom sa 4-5 vezanih mušica. U torbe se stavlja sve što dođe, uključujući lipljenčiće od 10cm. Ali sve je ovo uobičajno na divljim vodama Balkana. Sve u svemu divno proveden dan sa dosta akcije.

peraje-web.jpg

Crni Rzav
Drugog dana rođak ide poslom u Višegrad i krećem sa njim da bih lovio klenove na Crnom Rzavu. Svraćamo do Andrić grada na doručak. Odmah sam prišao reci kod ušća u Drinu i imao šta da vidim. Noge su mi se tresle, gledam u klenove kakve nikad nisam video u životu. To nisu ribe 3kg+ nego nešto van svakih shvatanja da klen može porasti do tih dimenzija. U gradu Višegradu je zabranjeno pecati na Crnom Rzavu, jer je to mrestilište. Ogromna količina klena, skobalja i mrene je ušlo na mrest. Po izgledu reka je pastrmska voda, ali ciprinidi su gospodari reke. Reka je prepuna skobalja, mrene i klena stim da se mrena uzvodno gubi. Video sam par kalifa, ali nisu htele uzeti moju imitaciju. Rečno dno je bilo baš klizavo tako da mi nije bilo lako kretati se vodom. Klenove sam dobijao na policelonske imitacije kopnenih insekata. Akcije ima baš dosta, tako da možete bukvalno mahati ceo dan i imati dosta akcije. Primerci od 40cm+ su česti, a ima i većih. Njih nije baš lako prevariti. Uglavnom je riba uz obalu, grane, stene. Dok sam se kretao kraj reke okliznem se i upadne u vir, skvasio se ceo i fotoaparat sam skvasio, tako sam ostao uskraćen za još fotografija riba i terena. Kad sam se osušio prekinuo sam pecanje. Na ovoj reci sam pecao još dva puta i reka me svaki put oduševi svojom lepotom i bogatstvom ribe.

Poziramo-web.jpg

Klen-razbojnik-web53e1fb9bd51a1.jpg

Epilog
Narednih dana vreme sam proveo na Rakitnici i Crnom Rzavu – nisam uspeo otići do Prače. Ribolov je bio interesantan sa dosta akcije. Pastrmke sa Rakitnice divlje i halapljivo kupe muhe tako da je prava milina mahati. Sedam dana pecanja na divljim vodama je pravo uživanje, ali je i naporno zbog dosta hodanja (svakog dana sam prelazio minimum 10 kilometara). Svako ko želi doći na ove vode ne može očekivati velike ribe, fin prostor za mahanje, itd ….

Grban-web.jpg

Sve slike pogledajte u albumu: http://www.musicar.rs/gallery/divlje-vode-istocna-bosna/
Ovo su vode za avanturiste željne novih terena. Uvek koračam vodom sa željom da vidim šta je iza narenog kamena …

Bistro!

Tekst i foto: Jovan Ognjanović Ogi

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*