Dimljenje pastrmke

Dimljenje pastrmke

dimljeni fileti web11

Dimljenje pastrmke

Pastrmku treba podijeliti na dva dijela po dužini i odvojiti sve kosti (filetirati). Odrezati sve peraje. Svaku polovicu pošećeriti sa po jednom malom kašikicom šećera, nasoliti sa soli bez joda (veoma bitno). Polovice ribe staviti u najlonsku vrećicu da odstoji u frižideru 8-12 sati. Posle toga dimiti u ABU-dimljeniku.

U dimljenik se stavi mješavina piljevine bukve i hrasta otprilike 4-5mm na dno kutije. Postavite dvije do četiri polovice riba na rešetku u istu kutiju. Riba mora biti okrenuta tako da je koža na rešetki. Dobro zatvoriti kutiju i postaviti na potpaljeno postolje dimljenika. U postolju dimljenika su dvije zdjelice sa crvenim špiritom. Njih treba napuniti i potpaliti. Jedno punjenje traje otprilike 20min. Dužina dimljena je po ukusu – što se duže dimi to je manja količina vode u mesu. Ja običavam dimiti od 3-4 sata.

smokerBehr aparat za dimljenje ribeBehr aparat za dimljenje ribe 1Behr aparat za dimljenje ribe 2

Dimilica (dimljenik) u kućnoj radinosti

Pored ove kupovne Abu dimilice ja upotrebljavam i jednu drugu vrstu dimljenika koji je ručno napravljen i u kojem se može regulirati temperature. Poželjno je održavati temperaturu između 70 i 90 stepeni.

Nacrt za Dimilicu je dolje i može da se napravi bez većih ulaganja.

nacrt web

Ovu dimilicu (pušnicu) smo zatekli Darko i  ja kada smo postali članovi ribarskog kluba u našem gradu. Dugo smo se raspitivali kako se upotrebljava. Kada smo saznali vidjeli smo da je jednostavno. Potpališ u ložištu drva i staviš ribu u deo za dimljenje, naregulišeš temperaturu i sve funcioniše. Pastrmka se mora dimiti malo duže.
Dimilica je malo otrcana al’ 20 godina joj je i  još dobro radi! Dimljena riba iz nje je odlična.

Dimilica web3Dimilica web2Dimilica web1Dimilica web111Dimilica web11dimljeni fileti web1dimljeni fileti web11

Dimljena kalifa je veoma ukusna. Za mene i moje mnogobrojne prijatelje veoma poželjna na stolu uz dobru čašu vina. Običavam je servirati podgrijanu. Ponio sam malo i na druženje u Norvešku – prijala im je!

dimljena morska pastrmka web
Dimljena morska pastrmka – počastili smo se i na Glomi
dimljeni fileti web
Specijalitet – dimljena pastrmka, da prste poližeš!

Daniel Gavran

1 Comment on “Dimljenje pastrmke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*