Dame mušičarke – Sanja

Dame mušičarke – Sanja

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU susret Danu žena, 8. martu

Dame mušičarke – Sanja Pleše – Kurtagić

Rođena 1972 g u Bihaću, a mahačem lovi oko šest godina. Ribolovom se bavi 15 godina (vaser kugla). Njena preporuka svim ribolovcima je da pređu na ribolov mahačem, jer je mahač, vrhunac ribolova.

Omiljena voda je Unac. Najveća riba koju je uhvatila je potočna pastrmka od 5 kilograma. U njenim mušičarskim kutijama su razne vrsta muha, nimfi i strimera, a neke od njih je sama napravila.

Sanja je do sada lovila na vodama Unsko – sanskog kantona, nekim rijekama u Hrvatskoj, a želja joj je da oproba svoju vještina na što više rijeka. Vodič je sa suprugom Senadom i vezuje muhe. Uspješnija je kao vezač mušica.

Zbog ćerke Une nije bila u mogućnosti često izlaziti na vode. Kad je Una mogla držati štap u ruci, priključila se mami i tati, tako da je i ona počela mahati i praviti mušice. Una ima sada 7 godina i dobila je svoj prvi štap od kume Merime i kuma Igora Gromilić. Merima i Igor su vjenčani kumovi Sanje i Senada, a druženje traje preko 10 godina.

Skupa sa suprugom učestvovala je na promociji FF nekoliko godina na međunarodnom sajmu „EKO-BIS“ koji se svake godine održava u Bihaću. Učila je djecu mahati i praviti mušice. Lovi sa štapom „Orvis“ 4-5-6. Najviše voli loviti sa suhom mušicom.

IM000584.JPG
Merima Gromilić i Sanja Kurtagić

6.Sanja web

kurtagici web
Kurtagići

 

9.Sanja web

sis

Pozdrav Senad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*