Da li je Soča najlepša reka na svetu?

Da li je Soča najlepša reka na svetu?

Soča_River_Panorama

Da li je Soča najlepša reka na svetu?

Ako reka Soča* u Sloveniji nije najlepša reka na svetu, onda barem može da se ubroji u prvih pet. Nazvana “smaragdnom lepoticom”, među retkima je koje zadržavaju zelenu, pa čak i plavkastu boju duž celog toka dugog 137 kilometara, zbog čega je redovno fotografišu svetski poznati fotografi.Soca web5Soca web2Soca web4

Staro ime za gornji tok Soče bilo je Šnita. Današnje korito rezultat je velikih geoloških promena koje su se dogodile u poslednjih 2.000 godina. Prema grčkom istoričaru Strabonu, u njegovo vreme tu je tekla reka Esontijus, koja je prolazila pored Akvileje (dakle mnogo zapadnije) do ušća u Jadransko more.
Od 585. godine tok Soče se pomera ka istoku.

Soca web6

Soca web7

Soca web1Soca web21Soca web3

Sa: B92

Iz Wikipedije: Soča (sl. Soča, ital. Isonzo) je 137km duga reka koja prolazi kroz zapadnu Sloveniju i severnu Italiju (u zapadnoj Sloveniji – 95km i severo-istočnoj Italiji – 42km).
Ova reka izvire na nadmorskoj visini od 1.100m u Julijskim Alpima u Trenti.

Karta Soca_reka
Kraški izvor reke posećuju brojni turisti. Reka teče ka jugu kroz krajeve Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal, Nova Gorica i Gorica i u Italiji Monfalcone. U Jadransko more (Tršćanski zaliv) se uliva u Italiji blizu Tršiča. Staro ime za gornji tok Soče je „Šnita“.

U dolini Soče su se vodile velike bitke za vreme Prvog svetskog rata.
Od riba u reci je najrasprostranjenija Soška pastrmka – marmorata (Salmo trutta marmoratus), ima dosta salmonida potočna i dužična pastrmka (šarenka), križanaca, lipljan, ….

Soca musicarenje web2Soca musicarenje web1Soca musicarenje web3Soca musicarenje web

Priredio Ivan Korhner/OnlineMušičar
Foto: Arhiva Mušičara i internet

2 Comments on “Da li je Soča najlepša reka na svetu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*