Crvenperka (Scardinius erythropthtalmus)

Crvenperka (Scardinius erythropthtalmus)

crvenperka webCrvenperka (Scardinius erythropthtalmus)

Telo crvenperke je široko, nazad malo povišeno, može se reći da je lepo. Prosečna dužina odrasle jedinke iznosi izmedju 20 i 30cm, a kapitalaca težine preko 600-700g i od 35 do 40cm.

Najteži poznati primerci crvenperke bili su preko dva kilograma i dugi do 45cm. Leđa su joj maslinasto-zelena. Ima velike krljušti, čija boja, naročito kod starijih primeraka prelazi u zlatnu. Telo joj nije ljigavo. Ima crvena peraja. Oči su joj jarko žute sa crvenom mrljom, usta gornja sa isturenom donjom usnom što ukazuje na to da se hrani pri površini.

crvenperka web

Njena omiljena staništa su u većim rečnim rukavcima, mrtvajama, prirodnim i veštačkim jezerima. Živi u jatima, povoljne uslove za život nalazi u vodama punim rastinja, a najradije boravi u širokim poljima drezge i trske. Crvenperka voli bistru vodu. Nalazi se u društvu karaša i linjaka. Boravi 15cm ispod površine vode i u suprotnosti sa bodorkom, crvenperka ne voli hladovinu. Prirodna hrana su joj izdanci vodenih biljaka, zelene alge, crvi, larve insekata i na površinu padnuti insekti…

Lepo se lovi na suve imitacije jednodnevki i kopnenih insekata, koje povremeno treba pomeriti. Rade se na udicama #14 i manjim. Predvez je tanak od fluorokarbona 0.14mm (mada može i tanji, jer se love manji primerci). Ostatak opreme bi trebao biti fin. Štap #4 ili manje AFTM-a, a struna odgovarajuća – plivajuća. Prilaz vodi mora biti tih, jer se jato zna razbežati. Uživanje je loviti ih na suve mušice.

Strani nazivi: Rudd (engleski); Rotfeder (njemački); Scardola (talijanski); Rotengle (francuski); Краснопёрка (ruski)

Sa: http://pv-tv.tv/serbia i pijani tvor, te wikipedije

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*