Crv konjska dlaka – Nematomorpha

Crv konjska dlaka – Nematomorpha

Crv konjska dlaka
Nematomorpha*

Skoro sam dobio pitanje jednog od čitalaca o ovom neobičnom crvu kojeg je našao u vodi. Ja sam imao još interesantniji susret s njim, jer je u ribi koju sam ulovio iz anusa virio crv oko 25-30cm dug.

Potočara koju sam ulovio na Gradcu

Malo sam tražio po netu i našao par interesantnih slika o ovom biću koje se može naći u vlažnim prostorima rekama, rezervoarima za vodu, potocima, sistemima za zalivanje, … pa i u ribama koje lovimo. Odrasli žive slobodno u vodi, ali larve žive kao paraziti na insektima, ribama, rakovima, …!

Komentar iz posta na FB našeg preminulog saradnika Alije Kahrimanovića o ovim crvima:
Najkraće iz moje pripremljene, ali još neizdate knjige “Bolesti riba” u poglavlju Parazitarne bolesti riba. Najkraće:Opšti naziv – Konjska dlaka crvi, Spadaju u koljeno Nematomorpha sa većim brojem tankih, končastih i izduženih parazita (50 – 100cm. dugih i 1-3mm debelih). Ova na slici bi mogla biti iz Gordiida ssp. i rašireni su po cijelom svijetu. Mogu se lako zamjenitti sa končastim i veoma sličnim parazitima kod insekata (skakavaca, žohara, tvrdokrilaca, bogomoljki, pa i nekih pauka). U literaturi se najviše opisuje kod Masou salmona (japanskog salmona) – Oncorhynchus masou. Odrasli parazit pliva slobodno, a razvojni (mladi) oblici: larve (minute) inficiraju domaćine koji ih slučajno uzmu, jer isključivo ulaze u domaćina na usta. Najviše je opisana vrsta Gordius robusta (u crnom skakavcu).
Najkraći opis: Crvoliki i bilateralno simetrični, tijelo ima dva sloja: tkivo i organe, tijelo ima prolazno crijevo koje nije funkcionalno, jer se odrasli i ne hrani, omotano je pokožicom ispod koje su mišići kojima se kreće povijanjem tijela, ima napred nervni prsten iz kojeg se duž tijela protežu nervi, nemaju krvotoka i naravno cirkulatornog sistema. Reprodukcija je seksualna, a individue su hermafroditi (dvospolci). Odrasli se ne hrane, a larve su endoparaziti. Uglavnom žive pretežno u slatkoj vodi i mokroj zemlji. Nisu opasni po čovjeka, a ne pričinjavaju veće štete kod riba i drugih domaćina.

Viđao sam ih na Gradcu i u Ribniku!

Iz Wikipedije (https://en.wikipedia.org/wiki/Nematomorpha)

* Nematomorpha je grupa (tip) beskičmenjaka pseudocelomata, koji naseljavaju slatke kopnene vode. To je crv konjska dlaka iz porodice Nematomorpha. Ima ih oko 250 vrsta. Telo im je veoma izduženo, može da dostigne dužinu od 1m, ali je istovremeno i vrlo tanko pa u prečniku iznosi samo 1-3mm.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*