Čišćenje i poliranje mušičarskih štapova

Čišćenje i poliranje mušičarskih štapova

Pred početak sezone (kod nas u Makedoniji je otvor na pastrmke od 01. februara) kad spremaš muve, spremaš i sve što ti treba od opreme, a kao i uvek štapovi su u tubama i ne vidiš ih pre pecanja. Pošto smo Fejzula i ja skoro pecali na jezeru Treska klenove, a tamo je prljava površina vode i ima dosta algi, odlučio sam da proverim štapove u tubama.

Nakon pregleda morao sam da ih očistim, jer su bili prljavi. To sam ovako uradio.

Uzeo sam stari kuhinjski sunđer (koristan – zbog toga što je mekši) i uzima se sredstvo za pranje suđa u sasvim maloj količini sa više mlake vode. Pere se prvo oprezno pluta, zatim i ostali delovi štapa prvi, pa drugi, pa treći i vrh (četvrti). Treba da se prođe više puta – u zavisnost koliko je prljav štap. Najviše se zadržavaš oko sprovodnika, jer se tamo najviše nakupi prljavština. Isključivo se koristi mekša strana sunđera u celoj dužini.

Kuhinjski sunđer
Oko sprovodnika je najprljavije

Nakon pranja i čišćenja uzima se mekana pamučna krpa za poliranje i namaže se u većoj dozi polir (ja koristim onaj za poliranje auta) na nju da krpa bude skroz vlažna, i prođe se više puta.

Sredstvo za poliranje

Kad se svaki deo štapa završi sa poliranjem pastom, uzima se pamučna krpa i skidaš polako polir pastu i glancaš. Tada se već vidi da štap postaje čist i sjajan, kao da je nov.

Ovako je izgledala krpa nakon poliranja

S ovim postupkom kod poliranja se dobija i zaštita štapa, pored čišćenja. Ako imate grafitne masti sa sitnim prahom, lepo bi bio da se namažu delovi koji se spajaju (tamo gde ulazi deo u deo)

Kao novi, čisti i ispolirani

Tekst i foto: Muhamed i Fejzula Neziri

1 Comment on “Čišćenje i poliranje mušičarskih štapova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*