Cipele od lososove kože

Cipele od lososove kože

U vezi cipela koje su urađene od lososove kože. Bavim se ručnom izradom obuće od davne 83-će godine. Kao izbjeglica sam s porodicom došao 93-će u Dansku. Život je s početka, kao i kod ostalih mojih zemljaka, koje je zatekla ista sudbina, bio težak i naporan. Nisam se predavao, nego sam krenuo u borbu s nadom da ću ponovo početi raditi ono što zaista volim.

Otvorio sam 98-me svoju samostalnu obućarsku radnju u kojoj sam upoznao nove ljude, nove navike, itd … Ovdje u Danskoj vidio dosta toga što se izrađuje od štavljene riblje kože: novčanici, futrole za naočale, futrole za mobilne i olovke, …

Došao sam na ideju da i sam pokušam nešto neobično da napravim od lososove kože. U jednoj prodavnici sam vidio u katalogu da imaju i kože od lososa. One su uštavljene i imaju ih u više boja. Pokušao sam da napravim nesvakidašnje cipele i eto uradio sam. Mislim da sam prvi koji je tako nešto uradio. Teško je praviti cipele od kože lososa (kože nisu baš velike), ali sve se može kada se malo potrudi.
Pored cipela izradio sam nekoliko kaiševa od kože lososa, za prijatelje ribare.

Pošto sam i sam strasveni ribolovac, još od malih nogu, odrastao na rijeci Ukrini (BiH), ljubav prema ribolovu i vodi nikada nije prestala. Uz moj posao i ribarenje je uvijek prisutno i dosta prijatelja ribara. Dolaze kod mene da se družimo – svakodnevno.

Ovako je to izgledalo u broju 19. lista Mušičar

Pozdrav i BISTRO iz Danske.

Autor: EdoAđulović
Photographer: Steen Larsen

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*