Četiri najlepša vidikovca u Srbiji

Četiri najlepša vidikovca u Srbiji
zlatar uvac web
Zlatar Uvac

Četiri najlepša vidikovca u Srbiji

Ovom prilikom vam predstavljamo mesta sa kojih se proteže pogled koji budi osećanja i u koji se bezrezervno zaljubljujete na prvi pogled.

Vidikovac Banjska stena

Na planini Tara, 10km od odmarališta Mitrovac, nalazi se vidikovac Banjska stena. Vidikovac je dobio ime po Banjskom vrelu koji je izbijao u njegovom podnožju sa temperaturom vode od 4 stepena, a koji je potopljen izgradnjom hidroakumulacije Perućac. Do vidikovca, koji se nalazi na 1024m nadmorske visine, stiže se adekvatno obeleženim, makadamskim putem koji prolazi kroz šumu.

Na njegovom vrhu postoje klupe za odmor, a čitav taj deo opasan je sigurnosnom ogradom. Predivan pogled na jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH, koji se proteže sa ove Kozje stene, kako su dugo nazivali ovaj vidikovac, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Vidikovac-Mitrovac-Tara-web
Vidikovac-Mitrovac-Tara

Vidikovac Molitva

Ovo je jedan od najlepših vidikovaca kod nas i nalazi se u rezervatu prirode „Uvac“. Do njega se stiže putem od Sjenice prema Ivanjici. Pešačka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta izloženost vašeg pogleda će zaokupljati meandri reke Uvac.

Sam vrh Molitva je na visini od 1247m, a ukupan uspon od kampa u Previnama (8km od Sjenice), od kojeg počinje pešačka staza je 378m. Obzirom da su stene kanjona reke Uvac prirodno stanište beloglavog supa, verovatno ce vaš vidik upotpuniti i poneki let ove retke, i zaštićene vrste ptica.

Vidikovac Sjenič na Vitmirovcu

Doprinos tome, da planina Tara nesumljivo zaslužuje epitet nacionalnog dobra od nesagledivog značaja, pored brojnih osobenosti koje je krase, daje i ovaj vidikovac. Vidikovac Sjenič se nalazi na Crnom vrhu na visini od 1444m nadmorske visine i predstavlja uređeni vidikovac na najvećoj nadmorskoj visini.
Do njega vodi uređen put, a lokalizovan je na samo 100m od puta koji vodi ka Zaovinama. Dodatno atraktivnim ovo turističko odredište čini i 12m visoka drvena osmatračnica. Pogled koji dopire sa njega pruža se od jezera Perućac, klisure Dervente, Aluge do staništa Pančićeve omorike, endemske vrste smeštene u rezervatima Crvene stene i Bilo. Celovitost idiličnoj slici daje i gusta šuma masiva Tare.

oslusa web
Osluša

Vidikovac na vrhu planine Kablar

Najlepši i najpregledniji pogled na, po mnogima, najživopisniju klisuru Srbije, pružiće vam se sa ovog vidikovca. Do njega možete stići na pet različitih načina, u zavisnosti kojom od staza se opredelite da krenete, od lakših, nezahtevnijih, do znatno težih i izazovnijih.

Vrh Kablara obeležen je kamenom pločom i sa njega dopire vidik na Ovčarsko-kablarsku klisuru u čijim se visokim i strmim stranama nalaze otvori nekoliko pećina. Pogled na meandre Zapadne Morave, koja protiče kroz klisuru, Ovčar banju, Čačak i brdo Ljubić nadražuje čulo vida tako da i ne čudi što je ova destinacija često odredište fotografa.

Većina ljudi koji posete ili jedan od gore pomenutih, ili bilo koji od brojnih vidikovaca kojima raspolaže Srbija, vraćaju mu se opet. Brojna i uređena i neuređena planinska uzvišenja sve više postaju stecište turista, zaljubljenika u prirodu, avanturista, koji beg od svakodnevice i brzine gradskog života traže na ovim mestima. Zato, ranac na leđa, pa prvom prilikom u posetu vama najbližem vidikovcu, za početak.

Preuzeto: Vesti.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*