CDC Perje – farbanje

CDC Perje – farbanje

mpcdcfokep

CDC Perje – farbanje

Nekada je bilo doći do CDC perja (“Cul De Canard” – slobodni prevod je, pačija zadnjica, guza) veoma teško i vezači i mušičari su se snalazili na razne načine. Najčešće su im pomagali prijatelji lovci koji su lovili divlje patke ili guske ili neko od familije na selu ko ima domaće patke ili guske.

Perje se čupa sa lojne žlezde peradi koji plivaju po vodi i ono raste na zadnjici patke ili guske. Ta lojna žlezda luči masni sekret (ulje), a ptica ga kljunom razmazuje i po ostalom perju. One tako svo ostalo perje čine vodootpornim. Sve ptice koje za stanište imaju vodu i priobalje imaju ove žlezde, neke s jačim lučenjem sekreta, a neke sa slabijim.
U zavisnosti od veličine ptice je i veličina CDC perja. I velike ptice poput labuda takođe imaju ovo perje. Njihova najvažnija osobina je ta da su masna i ne potapaju se lako u vodi – tj. plivaju!

CDC perje guska

Prilikom bojenja temperature otopine boje u vodi ne sme biti visoka, da se taj sloj ulja koji postoji na CDC perju ne uništi. Zbog toga je bojenje CDC perja specifično.

CDC perjeBojenje CDC perja

Izvod iz teksta CDC, magija ili stvarnost? – Tomislava Rebca

“Prirodne boje CDC pera su braon, siva, bijela i crna. U principu ove boje su dovoljne za izradu imatacija bilo kog insekta. Ako neko ipak želi, pera se mogu farbati, ali pri tome treba paziti da se samom peru ne uništi struktura i da se ne odstrani ulje s kojim je pero prirodno impregnirano.
Jedna mogućnost je da se Veniard boje otope u hladnoj vodi i pera puste u toj otopini otprilike 15 – tak dana. Dodati dve kašike vinskog sirćeta da fiksira boju. Proces se može ubrzati ako se otopina malo zagrije, ali se pri tome mora paziti da se ne pregrije.
Na kraju pera dobro isprati hladnom vodom i pustiti da se suše na upijajućem papiru. Može se uzeti papirna maramica i s njom se lagano pritiskati pera da se pokupi deo vode, ali to treba raditi nežno. Najbolji rezultati se postižu bojenjem belih pera, dok kod pera drugih boja, rezultat će biti često mimo očekivanog.”

swiss003-web

Najbolje su Veniard boje, mada se mogu bojati i bojama za tkanine ili čak nekim prirodnim bojama. Bitno je da je postupak bojenja “hladan” i da traje nekoliko nedelja. Nakon dodavanja vinskog sirćeta boje perja će biti stabilne.

Na tržištu već ima CDC perja u skoro svi poznatim bojama (Veniard i Petitjean). Cena je skoro ista kao i kod prirodnih, pa preporučujem bojenje samo onome ko u tome uživa, da sam proizvede materijal za izradu mušica.

petitjean-cdc-lg

Tokom upotrebe mušica od CDC perja potrebno ih je mazati posebnim uljem – samo za CDC perje. Oni koji ga nemaju preporučujem, da mušicu nakon ulovljene ribe i oslobađanja, dobro isperu u vodi i posuše papirnom maramicom (do 1-2 min). Posle treba da mušicu par puta “raspucaju” i opet će biti kao da je tek izvađena iz kutije.

Prva klasa posebno odabrana pera CDC

Bistro na vodi i puno lepih ulova. Puštajte ribu!

Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*