Boravak u prirodi – saveti

Boravak u prirodi – saveti

Boravak u prirodi web1

Boravak u prirodi – saveti

Bilo da ste novi u svemu ovome (pretpostaviću da je tako), ili da već dobro poznajete šta znači boravak u prirodi, sa sobom bi uvek, pored opreme i želje za boravkom u prirodi, trebalo da nosite i svest o očuvanju te iste prirode, čiji ste rešili da budete gost.
Kao prvo, pre polaska, bitno je da zapamtite da u prirodu ne idete zato što to ona želi, već zato što to vi želite, kao i to da priroda nije tu zbog vas, već vi zbog nje. Podredite sve svoje želje i potrebe očuvanju prirode u kojoj se nalazite. Ne ponašajte se kao da je priroda vaša igračka, i nešto što će se samo od sebe popraviti i vratiti u normalu nakon što vi napustite to mesto. Naprotiv, prirodi treba jako puno vremena da „zaboravi“ vaš boravak u njoj, naročito ukoliko je odnos prema njoj bio loš.

Boravak u prirodi web2

– Sve otpatke koje napravite, sakupite u kese i ponesite sa sobom, nikako ih ne ostavljajte u prirodi. Ukoliko nađete otpatke koji je neko drugi nemarno ostavio za sobom, pokupite i njih, čistite i za drugima. Uvek će se naći mesta u kesama za otpad.

– Ne ložite logorsku vatru osim ukoliko baš nemate potrebu za time. Ukoliko je ložite, postarajte se da to bude na nekom mestu na kome ćete najmanje uticati na prirodu, kao što je npr. neka šljunkovita podloga poput obala reka. Ukoliko vidite da je pre vas neko već ložio vatru, iskoristite to isto mesto, ne pravite prirodi još jedan bespotreban ožiljak. Logorska vatra treba da bude što manja, sasvim dovoljna da pruži osećaj toplote i svetlosti, a ne da obasja pola planine na kojoj se nalazite, i da proguta pola šume, samo da bi vama izgledala dovoljno lepo.

Boravak u prirodi web4

– Ne uništavajte zdravo drveće zbog loženja logorske vatre. Ako je ložite, prvo potražite suvo, mrtvo drveće, pa tek onda, ukoliko nemate izbora, a morate da ložite vatru, koristite zdravo drveće, i to minimalnu količinu, ne kasapite šume.

NE BACAJTE OTPAD U VODOTOKOVE! Ovo je velika boljka našeg naroda. Čovek bi pomislio da nam je u genetskom kodu zapisano da sve što je loše, sav otpad koji nam ne treba, treba da bacamo u reke, jezera, potoke … To je nešto najgore što čovek može da učini prirodi koja ga okružuje. Ne treba trošiti reči na to koliko je opasan taj otpad, i koliko je ružno videti nešto takvo.

– Kada boravite u prirodi, trudite se da budete što neprimetniji, a kada odlazite, trudite se da priroda izgleda onakva kakva je bila i pre vašeg dolaska – netaknuta.

Boravak u prirodi web3

markonelius

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*