Bombica – jedna od mojih omiljenih muha

Bombica – jedna od mojih omiljenih muha

Muha ubica lipljena i pastrmki. Na nju sam par velikih potočara uhvatio ovdje u Škotskoj na nju

Materijal za izradu
Guza srebrna i 2 mala flash-a ljubičasta, ali mala jedva da se vide. Telo od isperaka pauna namotanog u obliku bombice. Nogice 2 kruga grizlija, mada je bolje da je crni petao, ali nisam mogao naći. Udica klasična za suve muhe veličine 18-20#,

Bombica, jedna od mojih omiljenih muha

Ona imitira sve mušice koje se roje iz porodice caenisa, iako su one sa krilcima gore, nema veze ne trebaju krila. Svi ovi midgevi i knotovi, sve to bombica imitira.
Srebro i flesh na repu ove muhe joj daju kao da polaže jajašca ili da je u zadnjoj fazi pupe, pred transformaciju u odraslog insekta, ali njena lovnost je način na koji leži na vodi. Samo guza malo onako zakrivljeno potone, ne vidiš ti nju dobro na jakom brzaku gdje voda rominja, ali pratiš otprilike i najbolja je za jakih brzaka. Tu je ona u svom elementu zahtjevna za loviti, ali tu je ona na brzacima kraljica.

Kada nju valovi ponesu, a riba samo izleti odozdo. Kratak rad sitna muha nema kad dođe u tvoju liniju gotovo, s njom se na kratko lovi nema tu 20 metara bacanja ispred sebe, malo uz vodu i pratiš štapom koliko može najbolje da špaga nije ni na vodi. Ako malo struja uhvati špagu neće je. Mora baš biti dead drift. Najteža muha za loviti ubjedljivo, ali kad uđeš u štos uzimanja su žestoka!

U Laplandu sam na tu muhu uhvatio 90% riba, najviše lipljena.

Nekoliko mojih ulova na ovu, jednu od mojih omiljenih muha – bombicu

Napomena: Zimi kad je hladno i kad se ništa ne roji na vodi, riba će se dići na nju. Može se raditi tijelo i s gavranom umjesto pauna, isto odlična bude.

Jasenko – Troka Trokić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*