Bobina – korišćenje

Bobina – korišćenje

flytying_BobbinHolder_big

Bobina – korišćenje

Ova alatka je namenjena da drži kalem sa koncem i olakša nam namotavanje konca na udicu pri izradi mušice. Omogućava lakše i preglednije namotavajne konca tokom izrade imitacije na udici.


Sastoji se od cevčice kroz koju prolazi konac, držaća cevčice i opružnog držača kalema. Najčešće se može naći u prodaji izrađena od metala, koji je niklovan, plastike, ili od keramike. Veoma je važno da cevčica bude glatka, kako ne bi oštećivala i kidala konac. Savremeni materijali za izradu cevčica, ujedno i poskupljuju ovaj proizvod.

Keramička cevčica
Keramička bobina i kako izgleda s kalemom konca

Ima ih raznih veličina, za veće, srednje ili male kalemove s koncem. Postoje i grublje bobine za razne vrste žica, lamete, olovnu žicu, vunicu, č(š)enile, …

Donji deo motalice je napravljen od dve opruge koje služe da čvrsto drže kalem sa koncem i ne dozvole mu slobodno odmotavanje. Na kraju opruga su loptice ili konusni držači kalema.

flytying_BobbinThreader_big
Provlakač za uvlačenje konca kroz cevčicu bobine 
newbobbins
Bobine – raznih oblika i veličina
c1
Klasična Bobina

 

Pogledajte film o bobinama koje se koriste pri izradi mušica:

Lako se mogu napraviti u samogradnji, ali je na tržištu alata za izradu mušica velika ponuda od onih koje su od jednog eura do par desetina! Preporuka da odmah uzmete s keramikom, da vam bobina ne oštećuje konac kojim vežete!

Priredio IK/OnlineMušičar

Dodatak: Bobine samo sa jednim držačem kalema

Stonfo bobina
Rite Bobina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*