Bijeli kljunasti delfin – Viđen samo 15 puta

Bijeli kljunasti delfin – Viđen samo 15 puta

delfin beli kljunast web

Bijeli kljunasti delfin – Viđen samo 15 puta

Bijeli kljunasti delfin toliko je rijedak da je u posljednjih 100 godina viđen samo 15 puta. Posljednji put bilo je 8. juna, u Baltičkom moru, u blizini Danske.
“Ovo je nevjerovatno”, rekao je uzbuđeno Fabijan Riter, marinski biolog iz organizacije “Kitovi i Delfini”. Upravo je njemu osoba koja je primijetila delfina poslala video snimak.

Ne samo da je izvanredno bilo to što je ovaj delfin primijećen, već i način na koji se ovaj sisar ponašao.
“Čini se da se životinja igra s čamcem, pliva uz njega, pliva na talasima. To je veoma neobično ponašanje za kljunastog delfina. Ne kažem da je nemoguće, ali oni su inače oprezne vrste i nijesu posebno zainteresovani za čamce. Ovo je prilično znatiželjno ponašanje”, navodi Riter.

Tamni kljunasti delfini nijesu neobični za to područje, ali viđeni delfin spada u ugroženu subpopulaciju. U jednoj studiji navedeno je da su viđeni 1911, 1928, 1929, 1937. i 1988. godine u Ukrajini, Škotskoj, Irskoj i Danskoj. Bijeli kljunasti delfin viđen je i 2007. godine ispod Zlatnog mosta u San Francisku (SAD).

Riter objašnjava da ovu podvrstu delfina karakteriše bijela boja koja nastaje usljed delimičnog gubitka pigmentacije. Stanje je genetsko, a od albinizma se razlikuje po tome što je potonje ekstremnije.

RTCG

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*