Beograđani pobedili džet-leg!

Beograđani pobedili džet-leg!

Jet-lag-naocareBeograđani pobedili džet-leg!

Dvojica Beograđana napravili su naočare koje pobeđuju džet-leg – poremećaj spavanja, umor i nedostatak energije usled nagle promene vremenskih zona.

Zahvaljujući izumu – naočarama koje utiču na kvalitet sna, džet leg će, kako stvari stoje, biti pobeđen. Na ideju su došli sasvim slučajno, jer su i sami imali problema da se priviknu na drugu vremensku zonu. Malo su istraživali i rodio se novi izum.

„Naočare emituju plavo svetlo koje radi na frekvenciji od 470 nanometara. Svetlo utiče na melatonin, koji kad dostigne određen nivo čovek pada u san“, kaže Nikola Vučinić.

Osim toga što se uz ove naočare lakše zaspi, mogu se koristiti i u slučajevima kada treba ostati budan.

„Ukoliko čovek oseti da nema dovoljno energije i treba da ostane duže budan može da ih koristi pola sata i primetiće efekat“, ističe Nikola.

Ankete pokazuju da skoro 97 odsto letačkog osoblja na međunarodnim letovima pati od efekta džet lega. Zato će prototipe ovih naočara u narednih mesec dana testirati posada jedne velike aviokompanije.

Ako sve prođe kako treba, sledi potpisivanje ugovora sa investitorima i početak proizvodnje. Naočare bi tebalo da se pojave u prodaji za šest do osam meseci.

Preuzeto: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*