Aurora pastrmka (aurora trout)

Aurora pastrmka (aurora trout)

Danas vam predstavljamo endemsku vrstu pastrmke koja živi u nekim jezerima u Kanadi.

Veoma je slična Brook trout (zlatovčica), endemska vrsta koja jedino postoji u Ontario, Kanada u nekoliko jezera.

Aurora pastrmka (lat. Salvelinus fontinalis timagamiensis) dobila je ime po aurora lights (northern lights – aurora borealis). Nalazi se u severoistočnom Ontariu i prvi put je otkrivena 1923. u Whirligig i Whitepine jezerima. Starosedioci Ontaria su je zvali grays ili gray trout (siva pastrmka). Whirligig i Whitepine jezera se nalaze u Lady Evelyn Smootwater provincijskom parku blizu Temagami.

Aurora pastrmka je skoro nestala zbog kiselih kiša šezdesetih godina prošlog veka, ali zahvaljujući Hill’s Lake Fish Culture station u Englerhart (državni sektor za riblju populaciju) su sačuvali ovu vrstu u mrestilištima i uspjeli su reprodukciju i poribljavanje istih jezera uništenih kiselim kišama.

Do dana današnjega zabranjen je ribolov u ovim jezerima za ovu endemsku vrstu pastrmke.

Ipak Ministarstvo Ontaria je poribljavalo devet jezera 2018. sa ovom vrstom pastrmke, da bi dozvolila ribolov u tri jezera od devet svake godine od 1. Augusta do 15. Oktobra.

Sledeće godine su druga tri jezera i tako se rotiraju u krug da bi se zdrava populacija održala i da bi ribolovci imali šansu da uhvate ovu endemsku vrstu. Po meni jedna uspešna priča.

Ovih devet jezera se nalaze u zonama (Ontario ) 7, 8, 10, i 11:

Zone 7: Borealis Lake
Zone 8: Timmins Township Lake #57
Zone 8: Wynn Lake
Zone 8: Big Club Lake
Zone 8: Nayowin Lake
Zone 8: Pallet Lake
Zone 10: Carol Lake
Zone 10: Tyrrell Township Lake #21
Zone 11: Liberty Lake

Ne smeju se koristiti živi mamci (gliste, ribice,  itd) i motorni čamci. Može se zadržati jedna riba po danu. Ja se nadam da ću ove godine u Septembru imati šansu da upecam jednu za slikanje pa ću vam poslati za Portal Mušičar.

Tekst preuzet sa northern ontario travel.

Predrag Cenić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*