Aurora pastrmka (aurora trout)

Aurora pastrmka (aurora trout)

Danas vam predstavljamo endemsku vrstu pastrmke koja živi u nekim jezerima u Kanadi.

Veoma je slična Brook trout (zlatovčica), endemska vrsta koja jedino postoji u Ontario, Kanada u nekoliko jezera.

Aurora pastrmka (lat. Salvelinus fontinalis timagamiensis) dobila je ime po aurora lights (northern lights – aurora borealis). Nalazi se u severoistočnom Ontariu i prvi put je otkrivena 1923. u Whirligig i Whitepine jezerima. Starosedioci Ontaria su je zvali grays ili gray trout (siva pastrmka). Whirligig i Whitepine jezera se nalaze u Lady Evelyn Smootwater provincijskom parku blizu Temagami.

Aurora pastrmka je skoro nestala zbog kiselih kiša šezdesetih godina prošlog veka, ali zahvaljujući Hill's Lake Fish Culture station u Englerhart (državni sektor za riblju populaciju) su sačuvali ovu vrstu u mrestilištima i uspjeli su reprodukciju i poribljavanje istih jezera uništenih kiselim kišama.

Do dana današnjega zabranjen je ribolov u ovim jezerima za ovu endemsku vrstu pastrmke.

Ipak Ministarstvo Ontaria je poribljavalo devet jezera 2018. sa ovom vrstom pastrmke, da bi dozvolila ribolov u tri jezera od devet svake godine od 1. Augusta do 15. Oktobra.

Sledeće godine su druga tri jezera i tako se rotiraju u krug da bi se zdrava populacija održala i da bi ribolovci imali šansu da uhvate ovu endemsku vrstu. Po meni jedna uspešna priča.

Ovih devet jezera se nalaze u zonama (Ontario ) 7, 8, 10, i 11:

Zone 7: Borealis Lake
Zone 8: Timmins Township Lake #57
Zone 8: Wynn Lake
Zone 8: Big Club Lake
Zone 8: Nayowin Lake
Zone 8: Pallet Lake
Zone 10: Carol Lake
Zone 10: Tyrrell Township Lake #21
Zone 11: Liberty Lake

Ne smeju se koristiti živi mamci (gliste, ribice,  itd) i motorni čamci. Može se zadržati jedna riba po danu. Ja se nadam da ću ove godine u Septembru imati šansu da upecam jednu za slikanje pa ću vam poslati za Portal Mušičar.

Tekst preuzet sa northern ontario travel.

Predrag Cenić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*