Amur na mahač

Amur na mahač

Amur je vrlo zahtevna riba za mušičarenje i samo se retki mogu pohvaliti da su ga imali na sistemu i savladali. Veoma jaka riba!

Pa priča je prosta – riba je glupa kad jede. Prioritet su mi bili tarpuni i zbog njih sam išao da mušičarim na reku. Al’ kako to biva zbog monsuna voda je u haosu. Mutna jedva se na 20cm vidi, nosi granje i travu.

Prvo sam na viđeno uz obalu dobio snakeheada … Klasika, polako se pomera poper, kad se pauzira ona samo priđe, dodirne ga nosem i naglo otvori usta i usisa ga … bori se žestoko … ugriz joj je neverovatno jak … al’ meni je bio tipet 0.28mm zbog tarpuna koji sve tanje od toga sastruže u jednom skoku.

Snakehead riba

Nakon snakeheada, primetio sam da neke ribe srču travu sa površine …. Bukvalno su jele sve što je u nekoj nijansi zelene. Imao sam fluo drečavog baktejl strimera, pa sam prvo sa njim probao i posle par zabačaja, riba je usisala travu i strimera zajedno, onako u prolazu. Par minuta borbe … snažna riba, ali ne pravi akrobacije … vuče, kao voz. Spada mi pred nogama.
Setim se da imam imitaciju maslinaste boje, napravljena da imitira algu …. opet slična situacija …. nakon par minuta opet spadanje … stavljam popera … bacam ga u busene trave nadajući se da će riba da popase i njega uz svu travu koju usisava … Nisam se prevario … za sledeći put ću morati da pridodam zelene popere, i slične imitacije za amura.

Amur riba

Zeleni strimer za amura


Fluo drečavi baktejl strimer

Iskreno iako je slabija riba, zbog veličine, više mi se dopala snakehead … iskakanja, nabijanja u dno, kuvanja … Amur, samo tromo vuče u jednom pravcu… nisam oduševljen, ali je stvarno jak za moju #5.

Takođe, ima dosta i šarana koji povremeno jede suve muve … tako da uz arsenal strimera moraću i za ove ribe da se opremim muvama … nikad se ne zna kad će riba da radi … i koja!
Na ovoj reci u Hong Kongu tarpun i topmouth su glavne ribe. Potom ide tilapija … koju iskreno ne podnosim … ima dosta nekog soma koji je čudan …. beži od strimera, a svaki čas izranja da uzme vazduh. Oni ga zovu egipatski som … ima šarana i amura i pomalo redeye … crvenooka riba nalik našem klenu … jako obazriva. Uobičajeno je dobiti tarpuna, tilapiju i snakeheada … šaranske ribe se dosta ređe ulove.

Vladimir Petrović Oholi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*