Alati za izradu mušica 1.

Alati za izradu mušica 1.

alati-za-ftKako sam sazrevao u mušičarenju uvideo sam neophodnost izbora prave mušice za određenu vrstu ribe, za određeni vremenski period. Izbor veličine, nijanse, sitnih detalja na mušici i slično su postali moja svakodnevica. Nastao je problem. Prodavnice mušica nisu mogle da ispune moje zahteve i eto me kako kupujem alat za samostalnu izradu mušica.

Prijatelj, koji je bio upućen u mušičarenje, je presudio da i ja duboko zagazim u te vode. Tako je počela moja strast, koja je vodila samostalnoj izradi mušica. Tome je prethodila jedna moja zabuna, koja se dešava mnogim prolaznicima kraj vode, koji slabije poznaju tehnike ribolova. Prvi susret sa mušičarenjem sam imao kraj reke Nišave. Prolazeći kraj reke, pažnju mi je privukala osoba do struka u vodi. Ona je neprestano, po vazduhu, mahala štapom, i to sa nekim debelim koncem ili kanapom. Morao sam da zastanem i vidim o čemu se radi. Sledeće što mi se je bilo čudno je da je ona s vremena na vreme menjala mamce. Pitao sam se koji bi to crv, glista ili ko zna šta izdržalo toliko cimanje i mlataranje. Onda je i počelo. Vadio je ribe, jednu za drugom. Što je još čudnije uvek na drugom mestu.

Kako je to kod mene počelo?

Sledećom prilikom sam to iskustvo podelio sa prijateljem, ribolovcem, ne znajući da je i on mušičar. Mislio sam da, kao i drugi ribolovci, peca na plovak, sa hlebom u kesi ili kutijicom crvića. Tada mi je on objasnio sve moje zablude. Mušičar ne mlatara sa štapom, već pretražuje reku u potrazi za ribom. On ne stavlja prirodne mamce već imitacije insekata i da ih menja često kako bi pronašao najlovniji. Moje sledeće zaprepašćenje je bilo kada mi je pokazao kutijice sa veštačkim insektima. Možete zamisliti kolike su mi bile oči. Pitao sam se da li su prave ili ne? Sve sam ih morao propustiti kroz ruke.

Ne dugo iza toga je usledila kupovina mog prvog mušičarskog kompleta: štap, čekrk, struna, predvezi, podvezi i prve serije mušica. Njih sam kupovao ne razmišljajući šta bih s njima. Mogao sam sada i ja da pecam. Kako sam sazrevao u mušičarenju uvideo sam neophodnost izbora prave mušice za određenu vrstu ribe, za određeni vremenski period. Izbor veličine, nijanse, sitnih detalja na mušici i slično su postali moja svakodnevica. Nastao je problem. Prodavnice mušica nisu mogle da ispune moje zahteve i eto me kako kupujem alat za samostalnu izradu mušica.

Nakupovo sam sve što postoji od alata i materijala da mi kojim slučajem nešto ne bi nedostajalo. Jednostavno morao sam da imam sve! Prve mušice sam počeo da vezujem gledajući na monitoru, komjutera. Bio je to snimljeni materijal mušičara Vanje vlasnika firme Vania Fly Fishing, čiji sam DVD kupio na Niškom ribolovačkom sajmu. Nije bilo nikog da me uputi u prvo slovo vezivanja sem njega, jer se većina poznanika mušičara odlučivala na kupovinu mušica rađe, nego li za samostalnu izradu.

Ovim člankom bih hteo da uputim sve početnike u osnovne i napredne alate i tehnike vezivanja mušica. Da stvarno saznaju šta je neophodno za bavljenje ovim zanatom, a i šta je to što bi olakšalo neke situacije kod izrade mušica. Pa da pređemo na stvar.

Potreban alat i sredstva do muhe

Osnovni mušičarski alat bi se sastojao od stege ili vise, motalice ili bobbin holder, provlakača konca, kontra pincete ili hacle pliers, makazica, vezača konca ili finišera, a pored ovih osnovnih alata postoje još i dubbing twister (za umotavanje dabinga na ili u konac), igla ili bodkin, sredstvo za učvršćivanje glave (lak ili lepak), hair stacker (za ravnanje dlake krzna), hackle gauge (merač izbora dužine dlake pera), wing burner ili alatka za obgorevanje krila, pinceta, klješta, sečice i drugo.

Za početak vam savetujem komplet alata koji ima pristupačnu cenu i zadovoljiće vaše potrebe. Kako budete sazrevali, kao vezač, dokupićete sebi potebniju ili kvalitetniju alatku. Alate, koje možete kupiti, možete i improvizovati, tako što ćete ih same napraviti!

materijali2
Veštački materijali
materijali1
Prirodni materijali

Da bi vezali svoju prvu muhu treba vam i materijala za vezivanje, te nešto kvalitetnih udica. Detaljnije o svemu u narednim brojevima sa opisom vrsta, kvalitetu, o ceni i proizvođačima.

Đorđe Anđelković

Loading