Alati za izradu mušica 3.

Alati za izradu mušica 3.

osnovni-alat-imenaAlati za izradu mušica 3.
Osnovni alati za izradu mušica

Pokušaj da klasifikuje i definiše koji su to osnovni, a koji pomoćni alati za vezivanje mušica bi bio na veliki problem. Glavni razlog je što bi jednom vezaču, jedan od alata bio osnovni alat, dok bi isti taj drugom bio pomoćni. Gde tu povući liniju?
Ne treba je povlačiti i strogo se držati kakvih strogih podela. Svi su oni potrebni u većoj ili manjoj meri.
Možda bi pravednije bilo podeliti ih u grupu onih koji se najčešće koriste i oni koji se ređe koriste.

Ovo je individualna stvar te bih ovim člankom pokušao da osnovni alat ili pak onaj koji se najšešće koristi približim onom ko počinje da pliva šarenilom fly taying-a.
 osnovni-alat
Stega je ono od čega krećemo. U njene “čeljusti” stavljamo udicu na kojoj ćemo praviti imitaciju. One moraju sigurno da drže udicu bez obzira na njenu veličinu.

Alat koji treba imati, pored stege za motanje, je sledeći:
Motalica – Bobbin ili nosač kalema sa koncem, provlakač konca – Bobbin Threader, makazice – Scissors, igla (BODKIN) – šilo, kontrapinceta – Hackle Pliers, cement ili bezbojni lak i finišer – Whip Stacker

osnovni-alatbobina-s-kalemomMotalica – Bobbin (nosač kalema sa koncem)

Ova alatka je namenjena da drži kalem sa koncem i olakša nam namotavanje konca na udicu – imitaciju insekta ili mušice. Omogućava lakše i preglednije namotavajne konca. Sastoji se od cevčice kroz koju prolazi konac i opružnog držača kalema. Najčešće se može naći u prodaji izrađena od metala, koji je niklovan, ili od keramike. Veoma je važno da cevčica bude glatka, kako ne bi oštećivala i kidala konac. Kod metalnih je potrebno pročistiti cevčicu kada se uoči da cevčica oštećuje konac. Savremeni materijali za izradu cevčica, ujedno i poskupljuju ovaj proizvod, ali je sigurno da ćete zaobići ove probleme. Donji deo motalice je sastavljen od dve opruge koje služe da čvrsto drže kalem sa koncem i ne dozvole mu slobodno odmotavanje.
Cena ovog alata se kreće od 2 eura pa na više. U prodaji se mogu naći i specijalizovane motalice, kao što su one sa regulatorom tenzije odmotavanja. Cena: za klasične od oko 15 eura, keramičke oko 20 eura i automatske motalice (firme Nor-Vise) sa cenom od oko 30 eura ili u kompletu sa kelemovima oko 40 eura. Ova automatska motalica omogućava da se višak konca automatski namota na kalem. Obična motalica ili bobina će u potpunosti da vam odgovara. Da ne bi često provlačili konac kroz cevčicu, kada ga menjamo treba imati više motalica, za razne boje i debljine konca, jer one nisu skupe.

Provlakač konca

Ova alatka služi da provučemo konac (sa kalema) kroz cevčicu bobine i veoma je bitan, mada ga neki vezači nemaju.

osnovni-alat-makazeMakazice – Scissors

Jedan od najneophodnijih alata za izradu mušica su i makazice. O svrsishodnosti je suvišno pisati, ali više pažnje daću ovom prilikom njihovoj upotrebi. Postoji čitav sijaset različitih vrsta makazica. Poželjno je imati par njih i to iz sledećih razloga. Ukoliko jednim istim makazicama sečete konac i perje, bakarnu ili olovnu žicu ili pak policelonsku tablu, vrlo brzo će otupeti i postati bezkorisne za osnovnu namenu – sečenje konca i perja.
Za ove druge stvari upotrebljavajte neke druge makazice ili još praktičnije nabavite mini sečice. Makazice treba da budu tanke, ravne, oštre, sa šiljatim vrhom. Kod njih je vrlo bitna preciznost kod upotrebe.
Cena kvalitetnijih se kreće od 5 do 10 eura, mada svrsi mogu poslužiti i neke jeftinije. Nije na odmet imati prave duže makazice za sečenje policelonskih tabli, flashback folija i drugih materijala, koje je potrebno seći u duže trake.

osnovni-alat-igla-i-provlakac
Igla i provlakač konca

Igla (BODKIN) – šilo

Igla (BODKIN) – šilo je duža iglica koja je usađena u dršku izrađenu od metala, drveta ili plastike. Koristi se za izvlačenje nožica, za uljepšavanje muhe, razdvajanje osnovnog konca kod dabiranja, razdvajanje pera na krilima, za umakanjem u sredstvo za učvršćivanje glave i dobijanje kapljice na vrhu dovoljnu za armiranje glave muhe. Koristimo je za precizne radove. S druge strane drške je obično rupica prečnika od 3 do 5 mm koja služi za fazoniranje glave. Cene je od 2 do 5 eura, što zavisi od vrste materijala i završne obrade. Lako se da napraviti u samogradnji.

osnovni-alat-kontrapinceteKontrapinceta – Hackle Pliers

U prodaji se može naći dosta vrsta ovog alata, koji se razliku kako po veličini, tako i po funkcionalnosti. Mala, srednja ili velika kontrapinceta služi da pridžavamo materijal koji obmotavamo oko tela udice (pero, isperak…) ili pak samo kao pridržavač nekog materijala koji je na udici (lameta, dabirani konac, bakarna žica…). Najčešće se mogu naći u prodaji standardne u raznim veličinama i cenama od oko 2-3 eura i rotacione koje imaju opruge ili sistem koji omogućava slobobno okretanje rukom i cenom od 10 eura i više. Pošto su pera osetljiva na kidanje može se na vrhove pincete staviti silikonski ili gumeni bužir, koji će ublažiti pritisak krajeva pincete na pero. Veoma korisna alatka, jer čvrsto drži ono što smo stisnuli.

Cement ili bezbojni lak

Cement ili bezbojni lak se koriste kao sredstvo za učvršćivanje glave i završnog čvora muhe. Nanose se iglicom ili četkicom. Učvršćivač treba da bude tečan kako bi se razlio po celoj glavi muhe i mora da se brzo suši. Ako nemate ništa bolje, za prvu pomoć može poslužiti bezbojni lak za nokte koji je malo razređen acetonom. Na čepu svake bočice laka za nokte nalazi se mala četkica, koja je dosta gruba i zahvata veliku količinu laka. Odrežite je i na njeno mesto pomoću upaljača i klješta utopite iglu. Na taj način ćete imati iglicu samo za lakiranje glave koja će uvek biti spremna, kad otvorite bočicu.

osnovni-alat-finiserFinišer – Whip Stacker

Vezač završnog čvora – finišer (Whip Stacker) omogućava brzo i jednostavno vezivanje čvora. Time se vezanje muhe završava. Ostaje samo da se čvor učvrsti nekim sredstvom (lepak, superlepak, cement…). Na prvi pogled upotreba ovog alata izgleda komplikovano, ali nakon vežbe siguran i pouzdan čvor će biti brzo svezan.. Ima ih dve vrste: standardni i rotacioni, a cena se kreće od 5 do 20 eura, što zavisi od materijala od kojeg je napravljen.

Da bi mogli uspešno napraviti kvalitetnu muhu moramo koristiti nekoliko specijalnih i savršeno prilagođenih alatki koje su od velike pomoći. Sav alat se može kupiti, ali ako ste spretni u savijanju žice i imate malo osnovnog alata, osnovni alat za vezanje muha se da lako napraviti u samogradnji. Kada se odlučite da kupite alat, ne oklevajte već uložite, a jednom uložen novac se uvek isplati. Kvalitetan i dobar alat smanjuje nervozu pri izradi muhe i pomaže da vaša muha izgleda savršeno.

pravljenje-strimera-faza

Početnici, nemojte da vas prve muhe, koje sami napravite, obeshrabre ili da vas smeh ili podsmeh zaustavi u daljim akcijama. Važno je kako ribe reaguju na vaše kreacije. Nekada muha ne mora biti lepa, ali može biti izuzetno efikasna i lovna na vodi.

 Đorđe Anđelković

Loading