Akcija mušičarskog štapa

U zavisnosti od materijala od kojeg je štap napravljen štapovi imaju različitu akciju – savitljivost prilikom korišćenja, zabacivanja imitacija mušica i strimera i zamaranja riba.
Generalno postoje spori i brzi štapovi. Sve između te dve krajnje granice su štapovi koji će u određenim situacijama zadovoljiti vaš kriterijum akcije.

Osnovna podela je na “slow action” – štap se savija od 2/3 do 3/4 svoje dužine, “medium action” 1/3 do 2/3 dužine štapa i “fast action” 1/4 do 1/3 dužine štapa. Varijante još sporijih i još bržih štapova se takođe izrađuju.

Moje opredeljenje je “medium fast action”.

Neke akcije tokom zamaranja ulova:

Ivan Korhner Gradac
Sabahudin Pehadžić Ribnik
Damir Tatar Ribnik
Radovan Stanić Drina
Bojan Lukše Lim

Iz rečnika onlineMušičara:
Action of a flyfishing (ili fly) rod [izg. ekšn ov ei flaifising rod]: Akcija mahača. Savitljivost štapa može biti u vrhu (tip), vrhu i srednjem delu (middle – izg. midl) i čitavom dužinom od vrha do kraja drške (butt – izg. bat kratko a). Štapovi sa vršnom akcijom se još zovu brzi (fast). Sa druge strane, štapovi sa akcijom čitavom dužinom se još zovu štapovi sa akcijom u dršci (butt action) ili spori (slow – izg. slou) štapovi.

Brzi štapovi su krući i omogućavaju preciznije zabacivanje, a spori štapovi su mekši i popustljiviji prema ribi pa su bolji za zamaranje i kidanja su ređa. Štapovi srednje akcije su između ova dva ekstrema. Ova terminologija je ista za sve vrste ribolovačkih štapova. (Ćisek)

Jovo Dević i Mile Kerkez na Klokotu

Priredio za objavu na Portalu OnlineMušičar
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*