45 godina Gore-Texa: Kako je nastao?

45 godina Gore-Texa: Kako je nastao?

gore-tex
45 godina Gore-Texa: Kako je nastao?

Na osnovi teflona nastala je najpopularnija vodootporna i prozračna tkanine omiljena kod zaljubljenika u sportove na otvorenom. Ove se godine obilježava 45 godina od izuma Gore-Texa, popularne vodootporne i prozračne tkanine omiljene kod zaljubljenika u sportove na otvorenom.

Gore-Tex je nastao 1969. kada je Bob Gore u američkom Delawareu otkrio ekspandirani politetrafluoretilen (ePTFE), što je bila baza na kojoj je nastala poznata tkanina za zahtjevne vremenske uvjete.

Goreovi roditelji su od 1958. proizvodili PTFE-om (ili popularnim nazivom: teflonom) izolirane kablove, a Bob je razvlačenjem PTFE-a pokušao iznaći način na koji tvrtka može uštedjeti na ugrađenom materijalu. Način razvlačenja je otkrio slučajno. Frustriran neuspjelim pokušajima pažljivog razvlačenja, snažno je i brzo potegao zagrijanu politetrafluoretilensku nit, da bi otkrio da se ona produljila za oko 800%!

-.--.-

Svijest o tome da bi materijal paučinaste strukture mogao poslužiti za sportsku opremu došla je kasnije kad je ustanovljeno da su pore u tkanini dovoljne malene da ne propuštaju kapljice vode, a opet dovoljno velike da omoguće isparavanje tkaninom obavijenog tijela. Isprva ova funkcija isparavanja nije radila baš najbolje tako da je Gore-Tex tkanina tokom godina usavršavana da bi danas postala praktički sinonim za vodootpornu i istodobno prozračnu tkaninu od koje se radi sportska oprema, odjeća i obuća.

Prva odjeća izrađena od Gore-Texa je predstavljena u Early Winters katalogu 1976. Zahvalna tkanina otada je svoju primjenu našla u niz sportova, pa čak i u odijelima američkih astronauta, ali je korištena i u medicinske svrhe za rekonstrukciju oštećenog tkiva. Sve je ovo učinilo Boba Gorea najbogatijim čovjekom Delawarea, a tvrtka W.L.Gore &Associates se rasprostrla po cijelom svijetu te sada broji preko 10.000 zaposlenika i preko 3 milijarde dolara prihoda godišnje.

skijanje.hr

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*