Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanjon Nevidio

Danas je poslednji dan mog avanturističkog putešestvija po Crnoj Gori i njenim planinskim predelima, a za kraj je ostavljena po rečima mog vodiča Darka poslastica – kanjon Nevidio. Za mene, kao neplivača, pre je to bila noćna mora. Tako sam bar mislio pre ulaska u kanjon. Po izlasku, mogu reći da je ovo bilo sjajno iskustvo.

Možda deluje malo čudno da neko ko je potpuni neplivač poput mene i ima strah od vode, uopšte odluči da uđe u kanjon u kojem voda na pojedinim mestima dostiže nekoliko metara dubine. Pored toga, potrebno je i skakati sa stena visokih nekoliko metara u vodu, što za neplivače nije nimalo prijatno.

Kanjon Nevidio se nalazi u centralnom delu Crne Gore, na sat vremena vožnje od Nikšića, a kroz njega prolazi planinska reka Komarnica, bistra i hladna. Oko 3 sata je potrebno da se prođe 2.700m dug kanjon, na nekim mestima širok manje od pola metra.

Sve je lakše sa sjajnim vodičima

Desetočlana Montenegro Phototrekking ekipa u kanjon ulazi u saradnji sa Montenegro Canyoning timom koji vode Marko i Miloš Blečić. U pitanju su dvojica mladih ali vrlo iskusnih vodiča, alpinista i članova gorske službe spasavanja. Marko je i prvi Crnogorac koji je osvojio najviši vrh sveta Mont Everest. Pored njih dvojice i Darka, kao neplivaču bilo mi je mnogo lakše da se suočim sa svojim strahom od vode i uspešno prođem kroz kanjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve vreme nosio sam prsluk koji me je držao na površini vode, tako da nisam imao strah od gubitka vazduha. Dodatnu sigurnost pružao mi je ranac sa vodootpornom vrećom koji mi je omogućavao lakše kretanje kroz vodu.

Savladao sam Nevidio!

Jedinu neprijatnost koju sam kao neplivač jednostavno morao da iskusim, jesu skokovi sa stena visokih nekoliko metara. Malo gutanja vode pri doskoku je neizbežno, ali je ništa u poređenju sa osećajem da sam savladao kanjon od kojeg sam se iskreno plašio.

Ostali članovi ekspedicije, svi plivači, uživali su u kanjoningu, neki su po nekoliko puta skakali sa iste stene, izvodili razne skokove i dobro se zabavljali. Po izlasku iz kanjona svratili smo na okrepu u obližnje etno selo Nevidio, koje uzgred ima i nekoliko brvnara za posetioce kojima je potreban smeštaj.

etno-selo-nevidio
Ovime je moja desetodnevna avantura po zanimljivim planinarsko-adrenalinskim destinacijama Crne Gore privedena kraju. Odlazim pun pozitivnih utisaka, sa željom da se uskoro vratim i ponovim bar deo svega ovoga.

Damir Petkovski

Preuzeto sa:  www.izmedjuplaninaimora.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*