Muddler Minnnow – varijanta

Velike pastrmke, koje su se opredelile da se hrane i drugim izvorima hrane pored insekata tj. organizmima koji žive pri dnu reka i rečica će rado pokupiti ovu imitaciju. Jedna od imitacija koja je na vrhu liste svih vrsta koje imitiraju hranu većih pastrmki je Muddler Minnnow.

Ova imitacija je varijanta originalnog recepta, ali je vrlo efikasna. Ja dodajem i rep! Originalni recept je došao s prostora Amerike. U osnovi je ošišana jelenja dlaka u obliku ribice – Peš. Pošto je kod nas teže doći do jelenje dlake, koristio sam onu od srneće divljači.

Ja je radim od sledećih materijala:
Udica #8, 6, 4 ili 2.
Otežanje olovna žica po celoj dužini udice.
Rep imitacije je dlaka iz repa lisice,
Telo srebrna lameta porebrana bakarnom žicom,
Nadkrila dlaka iz repa lisice,
Krila, noge i glava srneća dlaka ošišana.
Osnovni konac crni,

Ova imitacija generalno predstavlja veoma uspešnu imitaciju uklija, krkuša, peševa, potočnih mrena i ostalih vrsta koje žive u salmonidnim tokovima.

Koristi se tako da se u skokovima vodi i privremeno pušta da potone do dna. To se radi kratkim trzajima strune levom rukom uz pomeranje vrha štapa na gore ili u stranu!

Pisali smo na Portalu o originalu Muddler Monnow strimerima.

Autor Muddler Minnow-a je bio američki ribolovac Don Gapen, koji je svakog leta putovao na reku Nipigon u severnom Ontariju (Kanada) radi lova trofejnih potočnih zlatovčica, koje tamo žive. Smatra se da je mušica nastala tokom 30-tih godina XX veka. U želji da imitira peša, živi mamac kojim su lokalni indijanci postizali odlične rezulate, Gapen je na svojoj novoj mušici napravio prilično veliku glavu od ošišane zimske dlake jelena. Vezivanje mušica od jelenske dlake je bila veština indijanskih plemena koja je postojala vekovima, međutim, širu popularnost je postigla tek pošto je Gapen vezao Muddler Minnow. Mušica veoma brzo postaje poznata, pogotovo od kako ju je u knjizi The Practical Fly Fisherman (1953.) opisao Al McClane čuveni mušičar tog vremena.

Više o Mudleru od dlake divlje mačke (varijanta) iz Mušičar naših eminentnih autora Gorana Grubića i Aleksandra Panića http://www.musicar.rs/madler-od-dlake-divlje-macke/?fbclid=IwAR38C40iMelBq9O4n4jzcm5NVjmzK3KzDyEcB7x-avOXI3EkMBIM5BMKzzw

Priredio Ivan Korhner za portal OnlineMušičar
Fotografije Arhiva Mušičara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*